De Beers blijft geloven in Antwerpen als wereldcentrum diamant

beers

Verscheidene vertegenwoordigers van De Beers uit Londen, een van de grootste diamantconcerns ter wereld, hebben Antwerpse klanten bezocht voor 'Business Review'-vergaderingen. Ze spraken daarbij hun geloof uit in de rol van Antwerpen als wereldcentrum voor diamant.

Momenteel heeft De Beers zestien zichthouders in Antwerpen. Zichthouders zijn handelaars in ruwe diamant die het recht hebben op een partij stenen te kopen bij De Beers. Zij krijgen daartoe een "zicht", een mengeling van kleine en grote stenen.

De Beers is kennelijk best tevreden over de relaties met de Antwerpse klanten. "In maart 2015 wordt een nieuwe contractperiode ingezet en het zou dan best kunnen dat we meer dan 16 zichthouders officialiseren", heette het tijdens de vergaderingen. "Antwerpen zal een cruciale rol in de internationale diamanthandel blijven spelen. We zullen onze zichthouders en andere industriële stakeholders regelmatig blijven bezoeken", klinkt het verder.

"Hoewel het waar is dat andere diamantcentra in regio's als Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en het Verre Oosten groeien, blijft Antwerpen een erg grote bestemming in de diamantwereld." Contacten met de Belgische politici en autoriteiten omschrijft De Beers als "zeer goed".

Handel

Ook in de afgesloten maand mei bleef de handel in ruwe diamant pieken in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De import van geslepen diamant daalde dan weer licht, vooral doordat minder geslepen goederen vanuit de VS, Israël en Zwitserland naar Antwerpen kwamen.

De ruwhandel doet het, net als de afgelopen vier maanden, nog steeds zeer goed in mei. In vergelijking met dezelfde maand in 2013 stijgen de cijfers zowel wat volume als waarde betreft voor import én export van ruwe diamant. Voor de import zien we een stijging van 12% in waarde tot US$ 1,18 miljard, voor een stijging van 11% in volume naar 7,38 miljoen karaat. De export van ruwe diamant steeg dan weer met 8,72% naar 8,94 miljoen karaat voor een totale waarde van US$1,29 miljard.

De lichte daling van de import van geslepen diamant is te wijten aan een dalende instroom van geslepen goederen uit de VS, Israël en Zwitserland. Voor wat betreft Zwitserland heeft de daling voornamelijk te maken met de terugkeer van goederen na de vakbeurs in Basel die vorig jaar in mei plaatsvond en dit jaar al in april. Ook de export en import van geslepen goederen van en naar China kende deze maand een lichte daling in vergelijking met de sterke cijfers van de maand april van dit jaar.

De cijfers zijn afkomstig van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Het AWDC coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector. In die rol promoot AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland en wordt AWDC ook internationaal erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de gehele Belgische diamantgemeenschap.

84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.