Nieuws Antwerpen De Boer zoekt onderaannemers voor groendaken

De Boer zoekt onderaannemers voor groendaken

De Boer zoekt onderaannemers voor groendaken

groen“Wij hebben onze omzet aan groendaken in nauwelijkt vijf jaar al verdrievoudigd,” zegt Philip Bruon van De Boer Green Roof Solutions. “Onze groep nam Tecmat in 2008 over en bouwde de omzet verder op tot 1 miljoen euro. Vandaag dreigen we vast te lopen op de factoren tijd en file. We willen onze strategie daarom omgooien.”

De Boer Waterproofing Solutions uit Schoten maakte destijds furore met zijn bitumeuze waterdichtingssystemen. Met zijn dakrollen DuO uit bitumen werden daken over de hele wereld afgedekt. De rollen uit Schoten liggen vandaag zelfs op het beroemde Opera House van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Overal in Indonesië, Thailand, Maleisië of de Filippijnen kun je de rollen van De Boer aantreffen. “Wij hebben een heel eigen technologie ontwikkeld waarbij we twee soorten bitumen gebruiken. De harde coating komt bovenaan en de soepele sterk klevende coating onderaan. Dat zorgt voor een perfecte werking die we als DuO in de markt hebben gezeten” zegt Gilles Rombeau.

De Boer is destijds opgezet door grootvader Frans De Boer en is vandaag met Dirk Mertens aan de derde generatie toe. Het bedrijf blijft sterk doorgroeien. Zeker omdat het concept met DuO uit 1964 nog altijd onovertroffen blijft. De technologie wordt overigens onafgebroken verder geperfectioneerd. Dakdekkers, studiebureaus, distributeurs en architecten doen in dit opzicht graag een beroep op De Boer.

Het bedrijf diversifieert ondertussen in andere richtingen. De activiteiten van de groep zijn onderhand opgesplitst in vier verschillende entiteiten. Het gaat in eerste instantie nog altijd om de bitumeuse waterdichtingsproducten. De Boer doet anderzijds ook aan onderhoud (De Boer Roof Maintenance Solutions) en verzorgt veiligheidswerken op daken (De Boer Roof Safety Solutions). Met de uitbouw van groendaken heeft De Boer Green Roof Solutions enkele jaren terug een nieuwe richting gevonden.

Groendaken zijn daken waarbij de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Echt “groen” zijn ze niet altijd, de kleur is afhankelijk van de vegetatie. Men heeft het trouwens ook geregeld over daktuinen, tuindaken of ecodaken. Een intensief groendak is een tuindak dat echt als tuin kan gebruikt worden en dat dus ook onderhoud nodig heeft. Een extensief groendak is onderhoudsarm en is slechts beperkt of zelfs niet toegankelijk. De milieuvriendelijkheid van de groendaken ligt hierin dat ze het rioleringssysteem ontlasten, het risico op wateroverlast beperken en verkoelend werken. Het voordeel ervan ligt in de subsidies die gekregen kunnen worden met een groendak en de vaststelling dat de onderliggende waterdichtingslaag dubbel zo lang meegaat.

Met de activiteit groendaken maakt De Boer meteen duidelijk dat duurzaamheid en milieu echt wel essentiële beleidslijnen zijn in de langetermijnstrategie van de groep. De mensen van De Boer Green Roof Solutions bieden hun klanten, de dakdekkers, de bouwheren, de architecten of de aannemers in dit opzicht ondersteuning bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de het groendak. “Wij bieden de klanten onze expertise op het vlak van waterretentie aan, CO2-reductie en esthetiek”, zegt Philip Bruon.

Alleen loopt het initiatief kennelijk niet zoals verhoopt. Het gaat hem in dit opzicht niet om een tekort aan klanten of aan nieuwe contracten, zeker niet. “Wij zitten met tijdsproblemen,” zegt Philip Bruon. “Wanneer we een klant hebben in West-Vlaanderen bv. kunnen we dat order in de huidige fileproblematiek niet aan. Vandaar dat wij zoeken naar eventuele onderaannemers die in veraf gelegen regio’s in opdracht van De Boer zouden werken. “We hebben een vaste onderaannemer in het noorden van Vlaanderen maar het gaat ons om de andere regio’s.”

En nog zoiets: de aanleg van groendaken kan slechts tijdens een heel beperkte periode van het jaar. De afgelopen winter duurde bv. onzettend lang. “We hadden enkel maar de maand juni en september/oktober om onze opdrachten af te werken. Dit kan niet langer. Vandaar onze nieuwe strategie om in versterkte mate met onderaannemers te werken.”

Ondertussen is het wél duidelijk dat de markt voor groendaken er effectief niet makkelijker op geworden is. De prijzenslag is keihard. Nogal wat tuinaanleggers hebben best ingezien dat de mooie jaren voor parken en luxe tuinen wat voorbij zijn en zoeken naar alternatieven. Vandaar de verscherpte concurrentiële omgeving.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer