Nieuws Antwerpen De Dams Antwerpen ondergaat metamorfose

De Dams Antwerpen ondergaat metamorfose

De Dams Antwerpen ondergaat metamorfose

ANTWERPEN – Schepen van stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder heeft de eerste steen gelegd van project De Dams. Op deze site tussen de Meir en de Lange Nieuwstraat was jarenlang één van de beste meisjesscholen van ’t stad gevestigd. Residentie De Dams zal bestaan uit 107 appartementen, diverse commerciële ruimtes, een stadsvilla en ruime ondergrondse parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsen.

De ontwikkeling van de site begon in de late 15de eeuw. Door uitbreidingen en samenvoegingen tijdens de volgende eeuwen resulteerde dit in de 18de eeuw tot één van de bekendste Antwerpse stadspaleizen naar een ontwerp van Van Baurscheit. De school Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs nam de site in 1834 in gebruik. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het complex zwaar beschadigd. De wederopbouw in de jaren 50 was de aanleiding om de school verder uit te breiden en te vernieuwen.

Van Wellen greep zijn kans

Tien jaar geleden vernam wijlen Jos Van Wellen dat de school uitkeek naar een nieuwe locatie. Hij raakte geboeid door de plek waar hij eigenlijk zelf ook graag had willen wonen. Er werden gesprekken gevoerd met de school en aanpalende eigenaars om uiteindelijk te komen tot een mooi projectgebied. De school zelf vond een nieuwe locatie aan de Frankrijklei.

Na een grondige historische analyse van de site en de omgeving en in nauw overleg met de stadsdiensten en het agentschap Onroerend Erfgoed, werden ‘Hotel du Bois’ met het ‘Gaanderijgebouw’ (1739) en de ‘Sint-Barbara Godshuisjes’ (15de eeuw) bewaard en gerestaureerd.

Het vertrekpunt voor het ontwerp door het Antwerpse Bold Architecten waren dus de historische gebouwen rond een centrale as en groene binnentuin. Hieraan werden logisch geschakelde nieuwe gebouwen toegevoegd. Elke gebouw kreeg zijn eigen detaillering en expressie, net zoals het vroeger was bij de schoolgebouwen en bij het stadspaleis. In totaal zal Residentie De Dams bestaan uit 107 appartementen, diverse commerciële ruimtes, een stadsvilla en ruime ondergrondse parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsen.

Binnen twee jaar moet het project van de Antwerpse bouwheer Van Wellen Group opgeleverd zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.