Nieuws Antwerpen De eerste Belgische culturele cvba

De eerste Belgische culturele cvba

De eerste Belgische culturele cvba

Beleggen in podiumkunsten? Ja, het kan. Of beter, het moet wel omdat de Vlaamse regering ‘musical’ liet links liggen bij de recente subsidieverdeling.

Musical Rainbows, een samenwerking tussen Music Hall, Live Entertainment Foundation (LEF) en Koinon (hoofdaandeelhouder van RMG), is de eerste coöperatieve vennootschap voor burgers die musicalproducties willen steunen. De missie van Musical Rainbows is de werving van coöperatief kapitaal met het oog op de creatie van een cultuurfonds dat via leningen of participaties investeert in live entertainment producties.

De timing voor de oprichting van Musical Rainbows is niet toevallig. De subsidiekraan is dan wel dichtgedraaid, maar sinds begin februari is de taxshelter naar de podiumkunsten uitgebreid.
Elke natuurlijke persoon – dus elk gezinslid – kan 1 tot maximaal 5 aandelen verwerven aan €1.000/stuk. De vennootschap zal maximaal €4.999.000 ophalen.

Dat bedrag wil Musical Rainbows jaarlijks investeren in Vlaamse musicals. Niet alleen producties van Music Hall maar o.m. ook van Franco Dragone en Studio 100, waarmee intussen de plooien zijn gladgestreken.

Als coöperant investeren particulieren in cultuur en ontvangen zij een jaarlijks cash dividend (tot 190 euro belastingvrij en maximaal 6%). In de praktijk zou die vergoeding lager liggen, rond de 4 procent. Daarnaast is er ook een cultureel dividend waarmee coöperanten kunnen deelnemen aan een première, een meet en greet met acteurs, een rondleiding achter de schermen of misschien een figurantenrol invullen. Want Musical Rainbows wil een fanbasis uitbouwen.

Sommigen verwijten dat de cvba een vehikel is voor louter financiële oogmerken van de oprichters en dat het risico wordt afgewenteld op het grote publiek dat nauwelijks of geen beslissingsbevoegdheid heeft. De cvba maakt geen eigen producties; ze sluist het geld door naar de producenten. De cvba-coöperanten hebben in die andere vennootschappen niks te zeggen. Hun rol is beperkt tot het geven van geld aan de cvba.

Een eerste startevenement zal plaatsvinden op vrijdag 10 maart om 19u in Stadsschouwburg Antwerpen. De inschrijvers worden dan uitgenodigd op een avant-première van Chaplin, the Musical.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.