Nieuws Antwerpen De Meyer zette Boom Lock© op metershoge kraan

De Meyer zette Boom Lock© op metershoge kraan

De Meyer zette Boom Lock© op metershoge kraan

chantaltochDe Boom Lock© heeft zijn eerste trials met succes doorstaan. De Meyer uit Temse bouwde een systeem waarmee windturbines veilig kunnen gebouwd worden op zee. Ondanks de vaak hevige wind.  De eerste Boom Lock© van High Wind draagt voortaan bij tot een veilige installatie van windturbines op zee. Het systeem werd gemonteerd op een kraan van de Neptune, een schip van GeoSea.

High Wind is een consortiumbedrijf met partners GeoSea, Sarens, SBE en PMV. In 2012 werd High Wind opgericht onder de vleugels van het TINA-investeringsfonds van de Vlaamse Overheid en PMV, met als doel innovatieve projecten te ondersteunen. Het objectief van High Wind was duidelijk: een oplossing ontwikkelen voor de weersonafhankelijke installatie van windturbines op zee. Die moest niet alleen zorgen voor meer veiligheid bij de installatie, ze zou ook resulteren in een aanzienlijke kostenbesparing. Immers, 30% van de tijd liggen de werkzaamheden op installatieschepen stil omwille van een te sterke wind.

De initiële denkpiste voor het bouwen van een grote robot op zee liet men omwille van de financiële onhaalbaarheid en de impact op de huidige installatiemethodieken vrij snel varen. In tweede instantie kwam het idee om de klassieke offshore kranen aan te passen. Op die kraan moest een systeem worden gemonteerd dat de beweging van de kraanhaak en de last onder controle hield. Zo zou ook bij sterke wind veilig en tijdbesparend verder gewerkt kunnen worden. Het concept van de Boom Lock© was geboren.

Johan Heiler: “Van bij het begin werd de strakke deadline van één jaar vooropgesteld. High Wind deed de basic- en concept-engineering zelf. Voor de realisatie van de Boom Lock© moesten we kunnen rekenen op een partij die constructie én detail-engineering in-house kon doen. In De Meyer vonden we een echte machinebouwer, een partner die het hele project kon managen, van constructie tot logistiek en installatie aan boord van het schip.”

De Meyer ging ervoor en startte met de detail-engineering. Dirk De Meyer, algemeen directeur: “Ons team was meteen bereid om de uitdaging aan te gaan. Niet zonder enig risico, want aanvankelijk waren er zelfs nog geen detailtekeningen. Het waren onze eerste stappen in de wereld van de offshore, maar we hadden er zin in.”

Een project helemaal van nul beginnen, impliceert automatisch de nood aan een nauwe samenwerking tussen de verschillende partners. De communicatielijnen tussen High Wind en De Meyer waren erg kort. Het was de basis om het volledige traject, bezaaid met verschillende pittige uitdagingen, uiteindelijk met succes te kunnen afronden.

Er moest worden gewerkt binnen het kader van de bestaande kraan op de Neptune. Er was  de enorme gewichtsrestrictie van de constructie en het werken met hoog-sterktestaal, wat extra eisen aan lassers vraagt én verregaande, speciale keuringen. Bijzondere maattoleranties en verdeling van de krachten, stuk voor stuk factoren die enkel en alleen met precisiewerk kunnen aangepakt worden.

“En er was de bijzonder korte inbedrijfstellingtijd,” benadrukt Johan Heiler. “Toegegeven, ergens halverwege stond serieus wat druk op de ketel. Maar De Meyer werkte gedreven door en maakte de opgelopen vertraging snel weer goed.”

Alle partners, waaronder ook de firma Bakker Sliedrecht, kwamen ter plaatse in het atelier van De Meyer voor het elektrisch bekabelen en integraal testen van de constructie. Geen stuk ging buiten alvorens het minutieus was getest.

De Meyer bouwde bovendien ook de stoel voor de Boom Lock©, een driedimensionaal element in staal dat precies moest passen op de bestaande kraan- en scheepsconstructie.

De lange tijd die werd geïnvesteerd in de engineering resulteerde uiteindelijk in een tijdige oplevering én feilloze montage van de Boom Lock© op de kraan van de Neptune. “Alles paste perfect,” aldus Johan Heiler, “en dat is een hele prestatie bij twee zulke complexe constructies die onafhankelijk werden ontworpen en gebouwd.”

GeoSea voltooide met de Boom Lock© op de Neptune ondertussen al een maintenance project voor de Belgische kust en installeerde 15 turbines voor een windmolenpark in het VK. Doel van High Wind is de standaard te worden in deze relatief kleine industrie. De niche van de windturbines evolueert ondertussen naar steeds moeilijker. High Wind wil daarop voorbereid zijn, met multidisciplinaire competentie én met solide partners voor de lange termijn. “Een bedrijf als De Meyer past perfect in dat plaatje,” bevestigt Johan Heiler. “We hebben in de praktijk vastgesteld dat de slogan ‘Onze mensen maken De Meyer’, geen loze woorden zijn. Het Boom-Lock©-project werd gedragen door alle medewerkers. Die grote betrokkenheid van het hele team bij deze eerste samenwerking is veelbelovend voor toekomstige projecten.”

De Meyer, dat zijn ‘Masters in Mechanics’. Gespecialiseerd in machinebouw op maat en automatiseringsprojecten van a tot z. De Meyer heeft met zijn team van 95 specialisten alle uitrusting in huis voor elk totaalproject, van de  eigen, optimaal uitgeruste engineeringafdeling over de constructie van de meest complexe stukken in een ruime werkplaats, de installatie en montage door de on-site afdeling tot compleet project management.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.