Nieuws De wereld is om zeep. Gelukkig kan jij daar iets aan doen !

De wereld is om zeep. Gelukkig kan jij daar iets aan doen !

De wereld is om zeep. Gelukkig kan jij daar iets aan doen !

‘De wereld is om zeep’ zong Urbanus in 1974. Vijftig jaar later is het bijna zover. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat beseffen én die er ook iets willen aan doen. De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals – SDG’s) die de Verenigde Naties in 2015 goedkeurden, worden algemeen als leidraad gezien om onze planeet tegen 2030 terug op de juiste koers te brengen. Maar hoe zit dat juist met die SDG’s? En hoe kunnen bedrijven daar mee aan de slag?

People, Planet, Profit
In september 2015 worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De 17 SDGs, die gekoppeld zijn aan 169 targets, vormen een actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet duurzamer te maken tegen 2030. Daarbij wordt rekening gehouden met drie dimensies: het economische, het sociale en het ecologische aspect of zoals je het vaker hoort: ‘People, Planet, Profit’. Duurzaam ondernemen gaat dus veel verder dan een dak vol zonnepanelen en een elektrische bedrijfswagen…

“Duurzaam ondernemen gaat veel verder dan een dak vol zonnepanelen en een elektrische bedrijfswagen.”

Wat weinig mensen weten is dat de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen nog eens opgesplitst zijn in 169 subdoelstellingen. In maart 2016 werden bovendien 242 globale indicatoren voorgesteld die de vooruitgang moeten meten. Deze indicatoren zijn vooral een aanzet, alle landen worden aangespoord om via verdere nationale verfijning meer nauwkeurige metingen te doen.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn nog eens opgesplitst in 169 subdoelstellingen.

“De mate waarin een bedrijf duurzaam onderneemt, is een bepalende factor geworden in het onderhandelen van contracten met klanten en leveranciers.”

Wat kunnen we zelf doen?
De Sustainable Development Goals zijn in principe vrijblijvend. Dat betekent dat er geen consequenties zijn indien bepaalde doelstellingen niet gehaald worden. De politieke en morele druk is echter groot. En dat beseffen de meeste bedrijven… Ze wachten niet op politieke beslissingen maar nemen hun verantwoordelijkheid. Ook omdat de mate waarin een bedrijf duurzaam onderneemt, soms al een bepalende factor is geworden in het onderhandelen van contracten met klanten en leveranciers.
Duurzaam ondernemen is een continu verbeteringsproces waarbij ondernemingen op systematische wijze economische, milieu- en sociale overwegingen op een geïntegreerde manier in de gehele bedrijfsvoering opnemen.

Tips van experten
De komende vijf weken wil ‘Made In’ bedrijven inspireren om duurzaam te ondernemen. Dat doen we onder andere aan de hand van gesprekken met duurzaamheidspioniers, met tips van andere bedrijven en met een blik op de toekomst. Op 5 oktober organiseren we tenslotte een duurzaamheidsevenement met 50 rolmodellen uit de bedrijfswereld. Dat debat kan je natuurlijk – op een duurzame manier – online volgen.

Aan de slag
Voor wie goesting gekregen heeft, geven we hieronder alvast tien tips waar je als individu meteen mee aan de slag kan. We hebben ze opgesplitst in vier niveaus. Wedden dat je een aantal al toepast?

 • Niveau 1: dingen die je kan doen vanuit je zetel
  – Bespaar elektriciteit door apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos en ze volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.
  – Stop met papieren bankafschriften en betaal je rekeningen online of mobiel.
 • Niveau 2: dingen die je thuis kan doen
  – Laat je was op natuurlijke wijze drogen in plaats van een droogkast te laten draaien.
  – Eet minder vlees, gevogelte en vis. Er worden meer middelen gebruikt om vlees te produceren dan groenten.
  – Composteren kan de impact op het klimaat verminderen. Koop daarom ook minimaal verpakte goederen.
 • Niveau 3: dingen die je buitenhuis kan doen
  – Koop lokaal. Door buurtbedrijven te ondersteunen, blijven mensen aan het werk en zijn er minder vrachtwagens op de weg.
  – Fiets, wandel of neem het openbaar vervoer. Bewaar de autoritten voor als het niet anders kan.
  – Doneer wat je niet gebruikt. Lokale goede doelen geven jouw kleding, boeken en meubels een nieuw leven.
 • Niveau 4: dingen die je op het werk kan doen
  – Verhef je stem tegen elke vorm van discriminatie op de werkvloer. Iedereen is gelijk, ongeacht geslacht, ras, seksuele geaardheid, sociale achtergrond en fysieke mogelijkheden.
  – Investeert het bedrijf waar je werkt voldoende in veiligheid en duurzaamheid? Het is de enige manier om werknemers veilig te houden en het milieu te beschermen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Patrick T. 2021-09-21 06:32:11

Wij doen de meeste tips (en nog een heleboel andere) elke dag, en ja soms vergt het wat aanpassingen. Maar het kan zeker, en het loont.

Roland R. 2021-09-20 08:56:54

"Stop met papieren bankafschriften en betaal je rekeningen online of mobiel." Met plezier, maar dan verwacht ik van mijn bank dat de uittreksels op een gebruiksvriendelijke wijze ter beschikking gesteld worden (en eigenlijk liefst dat de banken gezamenlijk een programma voor het bijhouden van de gezinsboekhouding ontwerpen) zodat ik ze niet via een omslachtige procedure moet downloaden en dan letter voor letter moet overtikken in een zelf ineengeknutselde spreadsheet.

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.