Nieuws Antwerpen Delwaidedok krijgt nieuwe naam

Delwaidedok krijgt nieuwe naam

Delwaidedok krijgt nieuwe naam

ANTWERPEN – De naam van het Delwaidedok in de Antwerpse haven zal gewijzigd worden. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur vrijdag tijdens haar zitting van het schepencollege beslist. Met deze beslissing wacht ze het advies van het wetenschappelijk comité niet af.

“Voor het Antwerpse stadsbestuur zijn het recente wetenschappelijk onderzoek en de reacties die daarop volgden van die aard dat het ontegensprekelijk is dat deze naam geschrapt moet worden uit respect voor de Antwerpse slachtoffers van de Holocaust en de nazivervolgingen”, aldus het schepencollege.

De beslissing komt er na de onthullingen over oorlogsburgemeester Leo Delwaide in het boek ‘1942 – Het jaar van de stilte’ van historicus Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. Daarin wordt ingegaan op de actieve rol die oorlogsburgemeester Leo Delwaide speelde in de razzia’s die in de zomer van 1942 gebeurden met medeweten en medewerking van het stadsbestuur en de Antwerpse politie.

Delwaide werd na de oorlog in 1959 havenschepen, een functie die hij uitoefende tot zijn overlijden in 1978. Het Delwaidedok, dat begin jaren tachtig in dienst werd genomen, is naar hem vernoemd.

“Het stadsbestuur is van mening dat de zwaarwichtigheid van de feiten helder is en dat er geen uitstel of verdere overwegingen noodzakelijk zijn om een beslissing ten gronde te nemen”, klinkt het in de mededeling van het schepencollege.

Het verzoek tot naamwijziging zal samen met een suggestie voor de nieuwe naam voorgelegd worden aan het Havenbedrijf van Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.