Nieuws Antwerpen Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

ANTWERPEN – Het Delwaidedok in de Antwerpse haven zal worden omgedoopt tot het Bevrijdingsdok. Het schepencollege zal dat advies overmaken aan het Havenbedrijf, de goedkeuring daar is een formaliteit.

Het dok moest voor het stadsbestuur van naam veranderen vanwege recente onthulling over oorlogsburgemeester Leo Delwaide en diens actieve rol bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 1959 tot 1978 was Delwaide ook havenschepen. Het noordoostelijke havendok ter hoogte van Stabroek, dat begin jaren tachtig in dienst werd genomen, werd naar hem vernoemd.

Bevrijdingsdok

Het stadsbestuur kiest als nieuwe naam Bevrijdingsdok, als herinnering aan de bevrijding van Antwerpen, dit jaar exact 75 jaar geleden. Het advies voor die wijziging werd overgemaakt aan het Havenbedrijf. Het stadsbestuur stelt voor om de naam te officialiseren tijdens de Bevrijdingsdagen in het weekend van 6, 7 en 8 september 2019. Dan organiseert de stad naar aanleiding van de viering van 75 jaar Bevrijding heel wat activiteiten zoals een uitgebreide voertuigenparade, een Bevrijdingsdorp aan de Schelde en een bal op de Groenplaats, en ook een aantal ingetogen herdenkingsplechtigheden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.