Nieuws Antwerpen DEME betaalt voor smeergeldconstructie

DEME betaalt voor smeergeldconstructie

DEME betaalt voor smeergeldconstructie

Een tweetal weken geleden kwam DEME nog op een andere manier in het nieuws toen De Tijd berichtte dat het bedrijf aan het Zwitserse gerecht 37,74 miljoen Zwitserse frank (zo’n 35 miljoen euro) heeft betaald voor een smeergeldconstructie. DEME heeft tussen 2006 en 2011 bijna 21 miljoen dollar (zo’n 19 miljoen euro) betaald aan toplui van de Nigeriaanse havenautoriteit, aan een medewerker van de Nigeriaanse president en aan een aantal schermvennootschappen waarvan het niet wist wie erachter schuilging, zo wist De Tijd te melden.

Het Zwitserse gerecht onthulde hoe DEME het geld stortte via Cyprus, Zwitserse bankrekeningen en schermvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden.

In een persbericht bevestigde DEME  dat er een regeling is getroffen tussen Dredging Cyprus en de Zwitserse autoriteiten, waardoor er een eind komt aan de gerechtelijke procedure.  Het gaat, zegt de mededeling, over feiten die meer dan 10 jaar oud zijn.  Dredging Cyprus heeft in deze zaak zijn volledige medewerking verleend aan de Zwitserse autoriteiten.

“Het personeel van Dredging Cyprus in de Nigerdelta was blootgesteld aan ernstige bedreigingen, zoals ontvoeringen, gewapende overvallen en kaping van schepen. Daarom had Dredging Cyprus in 2007 geen andere keuze dan tussenpersonen in te schakelen die dicht bij de Nigeriaanse overheid stonden om de veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen” zegt de mededeling van DEME.

“De Zwitserse autoriteiten hebben uitdrukkelijk erkend dat op geen enkele manier openbare ambtenaren betaald zijn met het oog op het verkrijgen van onrechtmatige voordelen of om contracten toegewezen te krijgen” besluit de mededeling van DEME.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.