Themabeeld.

DEME gestart met bouw eerste grote Amerikaanse windmolenpark in zee

In de Verenigde Staten is DEME gestart met de bouw van Vineyard Wind 1, het eerste offshore windmolenpark op commerciële schaal in het land. Een schip van DEME plaatste de eerste fundering, zo kondigde de Belgische maritieme dienstverlener woensdag aan.

DEME Offshore US, een Amerikaanse dochter van DEME, zal niet alleen de funderingen van de windturbines installeren, maar onder andere ook het offshore substation en de windturbines zelf.

"Na vele jaren van voorbereiding zijn de installatiewerkzaamheden voor het eerste grootschalige offshore windmolenpark in de VS nu officieel gestart. We zijn bijzonder opgetogen om een nieuw tijdperk in te luiden op de Amerikaanse offshore windmarkt", zegt Jan Klaassen, de directeur van DEME Offshore US, in een persbericht. "Dit is ook een belangrijke mijlpaal voor ons team in Boston, de bemanning aan boord van het installatieschip 'Orion' en het projectteam, aangezien dit het eerste offshore windmolenpark is dat we in Amerikaanse wateren bouwen."

DEME heeft intussen nog meer contracten voor Amerikaanse windparkprojecten binnengehaald. Vineyard Wind 1 komt op zowat 25 kilometer voor de kust van Martha's Vineyard, een eiland van de noordoostelijke staat Massachusetts. Het park zal 62 windturbines tellen, goed voor 800 megawatt