Nieuws Antwerpen Deme versterkt vloot met krachtige snijkopzuiger.

Deme versterkt vloot met krachtige snijkopzuiger.

Deme versterkt vloot met krachtige snijkopzuiger.

Deme neemt in de zomer van 2019 een nieuwe superkrachtige mega-cutterzuiger in gebruik. De boot, met de naam ‘Spartacus’ zal worden gebouwd door Royal IHC in Nederland. Hij wordt aangedreven door LNG. Met een combinatie van vermogen, grootte en nieuwe innovaties wordt de mega-cutterzuiger ‘Spartacus’ een nieuwe begrip in de baggersector.

Het schip zal krachtig genoeg zijn om baggerwerken uit te voeren in de meest harde rots-en
grondsoorten. Zo kan de snijkopzuiger de werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder dat er dynamiet en explosies aan te pas komen. ‘Spartacus’ zal tot op 45 m diepte kunnen baggeren. Op dit moment geraakt geen enkele cutterzuiger dieper geraakt dan 35 m. Het baggerschip kan bovendien op erg afgelegen plaatsen werken met een beperkte infrastructuur. Het kan zich makkelijk aan bestaande situaties aanpassen en het heeft een hoge brandstofautonomie.

Deme kondigt verder ook de bouw aan van een nieuwe installatieschip ‘Orion’. Dat schip  wordt gebouwd door de Chinese scheepswerf COSCO en wordt geleverd in 2019. GeoSea, een dochtermaatschappij van DEME, zal de ‘Orion’ inzetten voor de bouw van de grootste offshore windparken, voor de olie- en gasindustrie, en om offshore installaties te ontmantelen.

Het schip kan de enorme multi-megawatt windturbines van de volgende generatie vervoeren en installeren.  Bij het ontwerp van het schip ging veel aandacht uit naar het milieu. De ‘Orion’ heeft motoren die op twee soorten brandstof kunnen werken, waaronder aardgas (LNG). Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben. Het zal ook andere ecologische innovaties aan boord hebben, zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en het koelwater omzet in elektrische energie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.