Nieuws Antwerpen Deze 7 ondernemers uit Antwerpse regio strijden om ticket voor WK ondernemen

Deze 7 ondernemers uit Antwerpse regio strijden om ticket voor WK ondernemen

Roeland Verhamme van Expect Me - foto: Stephanie Fraikin.

Deze 7 ondernemers uit Antwerpse regio strijden om ticket voor WK ondernemen

In Antwerpen vindt op donderdag 1 juli de nationale selectie plaats van de starter of onderneming die ons land in november mag vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap ondernemen in Riyadh (Saudi-Arabië). 15 Vlaamse ondernemingen, waaronder 8 uit de provincie Antwerpen, dingen mee naar een ticket. Voka is gastheer van de nationale selectieronde.

Wereldwijd schreven 175.000 jonge bedrijven zich in voor de wedstrijd. Nationale rondes per land leveren uiteindelijk 100 finalisten op die in Riyadh zullen strijden om de hoofdprijzen. Er is meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen.

“Als ik het lijstje van de 15 genomineerden, met een sterke vertegenwoordiging van Antwerpse kandidaten, zie, denk ik dat we trots mogen zijn op de vooruitgang die we de voorbije jaren hebben geboekt als dé startersregio van België”, zegt Sven De Vocht, directeur Ondernemerschap bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

De 15 Vlaamse finalisten zijn onderverdeeld in drie categorieën: ondernemingen die nog in een ideeënfase zitten, ondernemingen in een startersfase en ondernemingen in een eerste groeifase.

Ideeënfase

 • Art Robotics – Herent: Bedacht poetsrobots die moeilijk bereikbare zonnepanelen poetsen zodat de zonneopbrengst maximaal blijft.
 • Ecoscaping – Kortrijk: Ontwerp makkelijk je eigen nieuwe ecologische tuin in 3D.
 • Cnergy – Holsbeek: Gebruik de warmte van computerservers om warm water te voorzien in sociale huisvesting.
 • Shampearl – Antwerpen: Bedacht wasparels voor hotels waar je je één keer mee kan wassen en vermijdt op die manier nutteloze verpakkingen.
 • Be Fly – Borgerhout: Droomt van wearables (draagbare technologie) die je muziek- en festivalervaring naar een ander niveau tillen: wees zelf deel van de show.

Startersfase

 • OZON Pro – Bornem: Ontwikkelt nieuwe technologie om snel en grondig volledige ruimtes te ontsmetten.
 • Crowdscan – Mortsel: Bedacht een crowd-managementsysteem waardoor grote menigtes nauwkeurig en privacyveilig geteld kunnen worden op basis van radiogolven.
 • Bingli – Antwerpen: Ontwikkelde een slimme chatbot die voorafgaand aan een doktersbezoek al heel wat vragen met de patiënt doorloopt zodat er tijdens het echte consult meteen de juiste focus ligt.
 • Expect Me – Kontich: Ontwikkelde een softwarepakket dat hotelgasten toelaat om makkelijk een eigen kamer te kiezen in een hotel.
 • Hephaestus Surgical – Aarschot: Bedacht een bionische arm die bij operaties de chirurg een extra stabiele arm aanreikt.

Groeifase

 • Ikologic – Beernem: Ontwikkelde een toepassing om het machinepark in productiebedrijven continu te monitoren zodat er minder energie en water verloren gaat.
 • Myneo – Gent: Maakt mogelijk dat moeilijk te behandelen tumoren helemaal op maat bestraald kunnen worden waardoor de overlevingskansen stijgen.
 • Ethelco – Leefdaal: Ontwikkelde een herbruikbare box om producten op lage (-40°C) en hoge (80°C) temperatuur stabiel te vervoeren.
 • Geckomatics – Antwerpen: Slimme kaartentechnologie die ook bomen in een stad gedetailleerd in kaart kan brengen.
 • Metamaze – Antwerpen: Ontwikkelde een toepassing die de meest diverse documenten automatisch herkent en ordent.

De jury zal per categorie een winnaar aanduiden. Slechts één van hen mag ook deelnemen aan de wereldwijde eindronde die in november plaatsvindt in Saudi-Arabië. De Belgische jury bestaat onder andere uit Omar Mohout, Michaël Van Droogenbroeck, Magali De Reu, Bruno Delepierre en Jurgen Ingels. De winnaars van de nationale voorronde worden donderdagavond bekendgemaakt. Wie België dit najaar mag vertegenwoordigen op de wereldwijde eindronde in Riyadh weten we volgende week.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.