ChocolatJeeke Foto: Koen Fasseur

Deze Kempense onderneemster opende chocoladewinkel ondanks economisch moeilijke tijden

BRECHT - In economisch moeilijke tijden nemen steeds minder ondernemers het risico om een eigen zaak te starten. Toch zijn er die het nog aandurven. Jente Bogaerts (21) opende 29 oktober ChocolatJeeke in Brecht. “Ik wilde niet in een fabriek terechtkomen”

Het is tv-zender Njam die bij Jente de passie voor eten aanwakkerde en op de gespecialiseerde kokschool viel ze als een blok voor chocolade. Met nog een extra specialisatiejaar chocoladebewerking onder chocolatier Jurgen Baert was ze klaar om de wereld te veroveren. “Maar ik studeerde af midden in de coronaperiode, waardoor het heel moeilijk werd om in mijn sector aan de slag te gaan. Ik kon wel in een chocoladefabriek beginnen, maar ik wist dat mijn passie daar niet lag. Ik ben dan in de horeca aan de slag gegaan. Maar het bleef kriebelen: ik wilde een eigen zaak.”

LEES OOK. ChocolatJeeke opent deuren en mag topchef Roger Van Damme meteen als klant verwelkomen

Toen ze op het perfecte winkelpand stootte, heeft de 21-jarige dan ook niet lang getwijfeld. “Het zijn moeilijke tijden, daar moeten we niet flauw over doen. Maar ik geloof dat het wel zal lukken als ik echt hard mijn best doe, en dag in dag uit in mijn atelier timmer aan mijn product. Daar moet ik van uit gaan.” De jonge onderneemster is zo zeker van haar stuk dat ze al haar spaarcenten erin stopte. “Ik woon nog thuis, dus ik kon goed sparen om mijn droom waar te maken. Ik ging ook een lening aan bij de bank. Die waren gelukkig snel mee in mijn verhaal. En mijn ouders helpen mij niet financieel, maar steken in de winkel zelf een handje toe. Dat is op dit moment nodig, want ik wil het zonder personeel doen.”

De machines in haar atelier draaien non-stop. De toog wordt voortdurend gekoeld. En de airco draait om de hele zaak op een continue temperatuur van 18 graden te houden. Maar het licht blijft zo lang mogelijk uit. “De schattingen vallen voorlopig mee. Ik zou zo’n 455 euro per maand kwijt zijn aan gas en elektriciteit. Dat is doenbaar. Of het werkelijk zo zal zijn, valt nog af te wachten. De eerste weken draaien zodanig goed dat ik heel de tijd bij moet maken. Dat betekent dat mijn machines veel langer aanstaan dan initieel gepland. Maar dat is ook goed nieuws: er wordt dus ook veel meer verkocht dan gepland.”