Nieuws Antwerpen Diamanthandel blijft redelijk stabiel

Diamanthandel blijft redelijk stabiel

Diamanthandel blijft redelijk stabiel

diamantjesUit de cijfers van de eerste helft van het jaar blijkt dat de Antwerpse diamantsector van januari tot en met juni dit jaar minder ruwe diamant verhandelde in vergelijking met vorig jaar. De handelscijfers van geslepen diamant vertonen een positiever beeld. De balans is opgemaakt door de diensten van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De handelscijfers van ruwe diamant liggen in de lijn van de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Zowel de export als de import van ruwe diamant daalt ten opzichte van vorig jaar. Aan de importzijde is er een daling van 10% in karaat en 19% in dollar. De export van ruwe diamant daalt 15% in volume en 21% in waarde in vergelijking met de eerste zes maanden van 2014. Van januari tot en met juni werd 45,9 miljoen karaat ruwe diamant geïmporteerd ter waarde van 6,4 miljard dollar en 49,9 miljoen karaat geëxporteerd ter waarde van 6,4 miljard dollar.

De prijs voor ruwe diamant blijft wereldwijd hoog, ondanks de lichte prijsdalingen die de grote mijnbouwbedrijven doorvoerden, terwijl de prijzen voor geslepen diamant erg laag liggen en ook de vraag naar geslepen diamant wereldwijd gedaald is. Het verschil in prijs tussen ruw en geslepen is dermate klein dat de winstmarges voor de diamantnijverheid onder grote druk staan. Om die reden is een globale trend tot verminderde afname van ruwe diamant merkbaar. Ook in andere diamanthandelscentra zoals Dubai , Mumbai en Tel Aviv, zet deze trend zich door.

In tegenstelling tot de ruwe diamanthandel blijft de geslepen handel redelijk stabiel in vergelijking met het eerste half jaar van 2014. In volume werd 1,69% minder geslepen diamant geëxporteerd en 0,05% minder geïmporteerd. In waarde is er een daling van 3,59% aan de exportzijde en één van 3,58% aan de importzijde. Tijdens de eerste zes maanden van 2015 werd 3,6 miljoen karaat geslepen diamant geïmporteerd ter waarde van 7,1 miljard dollar en 3,2 miljoen karaat geëxporteerd ter waarde van 7,3 miljard dollar.

De import en export van geslepen diamant met belangrijke handelspartners zoals Hong Kong en de V.A.E. blijft positief. Hoewel de handel met Hong Kong in volume gestegen is, is dit niet in verhouding met de waarde van de verhandelde goederen. Dit wijst erop dat er minder kwaliteitsvolle goederen geïmporteerd en geëxporteerd worden. De consument is kennelijk meer op zoek naar kleinere en betaalbare diamantjuwelen.

Antwerp World Diamond Centre (AWDC) coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector, wereldleider in de diamanthandel. In die rol promoot AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland en wordt AWDC ook internationaal erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de gehele Belgische diamantgemeenschap.

84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.