Dibo Cleaning Systems zorgt voor propere bedrijfshallen

dibo

Fabriekshallen en productielijnen moeten vandaag 100% clean zijn. Het gaat dan niet enkel om de hygiëne maar ook om opmerkzaamheid van de klanten. Vuile hallen zetten twijfels bij de kwaliteit van de aangemaakte producten. "Ondernemingen zullen dus altijd wel moeten schoon maken. Zullen dus ook professionele schoonmaakapparaten willen kopen", zegt Sven Stuyven managing director van Dibo Cleaning Systems in Wommelgem.

Als producent en verkoper van hogedrukreinigers, stofwaterzuigers, veegmachines of schrobzuigmachines heb je het vandaag allicht niet makkelijk. Reinigen en schoonmaken is vaak het laatste waar ondernemers vandaag mee bezig zijn. "Wij komen inderdaad altijd aan het einde van de ketting," zegt Sven Stuyven. "Er wordt geïnvesteerd, gekocht en geleased maar voor industriële reiniging is aan het einde van de rit veelal geen geld meer. En indien het dan toch moet zal het allicht wel het goedkopere model veegmachine moeten worden. Bij voorkeur een achterloopmodel in plaats van een zitmodel."

Sven Stuyven is er niettemin van overtuigd dat hygiëne en reinheid in alle opzichten heel belangrijke items zijn. Ze maken deel uit van het imago en de kwaliteit van de producten die in fabrieken en bedrijfshallen aangemaakt worden. "Stel je bezoekt als klant een matrassenfabriek. Wanneer je moet vaststellen dat de matrassen echt wel onder het stof zitten dan ga je toch aarzelen om een serie te kopen? Het kan toch niet dat zelfs de folie niet proper is?"

Dibo is vooral bekend om zijn hogedrukreinigers die al dan niet ingebouwd zitten in een trailer. De werkdruk gaat van 100 tot 600 bar in heetwatertoestellen en tot 1000 bar in koudwatertoestellen. Wommelgem verkoopt vandaag vooral aan professionele reinigingsondernemingen zoals schoonmaakbedrijven, gevel- en dakreinigers maar ook aan supermarktketens en multi's. Via een dealernet worden ook machines afgezet in de landbouw, bij aannemers, in garages en in KMO's.

Dibo Cleaning Systems blijft er dan ook in geloven. Met een omzet van pakweg 30 miljoen euro doet de groep het overigens uitstekend. De eigenlijke machines worden aangemaakt in de fabriek van Arendonk. De distributie en de service worden voor België verzorgd vanuit Wommelgem. De groep runt ook een eigen distributiebedrijf in Waardenburg, Nederland.

Reinigingsmachines van Belgische makelij? Het kan inderdaad nog. Dibo is als productiebedrijf gegroeid uit het engagement van vader Christ van de Borne die zijn eigen onderneming opzette als vertegenwoordiger van de Deense groep Dina. Toen Dina over kop ging nam vader van den Borne de activiteiten in België over. Hij ging zelf zijn machines maken onder de merknaam Dibo. Di was dan de referentie naar de ter ziele gegane groep Dina, Bo was de afkorting voor zijn eigen familienaam. De groep stelt vandaag 150 mensen tewerk en wordt geleid door de twee zonen Arno en Pierre van den Borne.