jurgen-van-grieken_dpas Jurgen Van Grieken en Xavier Mortelmans

Digitaal is het nieuwe normaal in de bouwsector

[caption id="attachment_34576" align="alignleft" width="315"]Jurgen Van Grieken en Xavier Mortelmans Jurgen Van Grieken en Xavier Mortelmans[/caption]

DPAS is een democratische software die bij bouwprojecten het offerteaanvraag proces digitaliseert en automatiseert. Heel wat administratieve processen vallen hierdoor weg. Calculators,  inkopers, architecten en bouwcoördinatoren besparen voortaan kostbare tijd.

"De DPAS software van Bosoftware bvba in Ruisbroek vond zijn ontstaan in 2004 in Herentals door te werken bij Aannemingen De Peuter. De meeste bouwbedrijven werkten toen pas met email waardoor we veel te vroeg op de markt actief waren”, aldus Jurgen Van Grieken. “Vandaag zien we dat de meeste bedrijven wel over een ERP-systeem beschikken en ook positief reageren op de opkomst van het BIM-model (cloud voor de bouwsector). De automatisatiegraad kan echter nog veel beter.”
Digitalisering en artificiële intelligentie vinden sneller hun ingang in innovatieve sectoren als ICT en media, maar bieden ook kansen voor de conservatievere bouwsector. De tijdgeest is dus rijp voor DPAS om zijn vernieuwde software aan de markt aan te bieden.

“Vandaag heeft een calculator voor een groot bouwdossier drie tot vier weken nodig om het om te zetten tot één offerte. De complexiteit en de grote hoeveelheid van administratieve processen maken deze fase in het bouwproces zeer duur. Via de digitale toepassingen van DPAS, willen we deze administratieve draaimolen met 40% verminderen. Op termijn willen we met de integratie van onze applicatie zelfs evolueren tot 80% tijdswinst op calculatieprocessen”, vervolgt Van Grieken.

Jurgen van Grieken is met DPAS niet aan zijn  proefstuk toe. De innovatieve bouwondernemer gaat wereldwijd op zoek naar digitale trends voor de bouwsector. Via zijn bedrijf Comacon coördineert hij digitale vastgoedprojecten voor projectontwikkelaars, investeerders of grondeigenaars. Het bedrijf onderscheidt zich door de vastgoedprojecten te organiseren als een proces van co-creatie met de meest innovatieve applicaties voor een transparante communicatie en digitale manier van werken.

Via het BIM-model (building information modeling) kunnen alle actoren zoals ingenieurs, aannemers en leveranciers die onderdeel zijn van het bouwproces online samenwerken. Architecten ontwerpen een driedimensionale maquette en delen die op een online platform volgens de noden en eisen van de opdrachtgever. Deze werkwijze heeft in de buurlanden al veel efficiëntie opgeleverd. In België is de techniek nog niet zo ver geïntegreerd in bouwprojecten.