Digitale tool berekent veilige zitafstand

Hoewel er licht aan het eind van de tunnel is, zullen we ons nog voor een hele tijd moeten houden aan bepaalde coronamaatregelen, zoals social distancing. Flanders Make ontwikkelde nu een tool die het voor bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren gemakkelijk maakt om de anderhalvemetermaatregel optimaal te hanteren in hun ruimtes met zitplaatsen. Het onderzoekscentrum zoekt nog geïnteresseerde bedrijven en organisaties om het instrument uit te testen en te gebruiken.

Flanders Make

ontwierp de zitplaatsoptimalisatietool met de knowhow die ze op dagelijkse basis inzet om industriële processen op punt te zetten. “Met dezelfde mathematische slagkracht bouwen onze specialisten bijvoorbeeld algoritmes om het werk van operatoren aan assemblagemachines zo veilig en doeltreffend mogelijk te laten verlopen”, stelt projectleider Emma Claeys van Flanders Make. “In dit project stellen we deze kennis ten dienste van een breed scala aan sectoren in de maatschappij, om de coronacrisis met z'n allen beter te doorstaan.”

Het innovatieve instrument maakt het mogelijk om in enkele seconden een optimale indeling van zitplaatsen in ruimtes op te maken. Het zorgt ervoor dat de social distancing gegarandeerd wordt met minimaal verlies van capaciteit. Zo kan het hulpmiddel mensen veel tijd, kosten en moeite besparen.

De tool is bijzonder gebruiksvriendelijk en zal gratis ter beschikking worden gesteld. De technologie is bovendien erg flexibel, zodat er eenvoudig ingespeeld kan worden op eventuele wijzigingen in de regelgeving, bijvoorbeeld rond de afstand die men moet houden.

Brede waaier van sectoren

Het digitale instrument biedt voordelen voor een brede waaier van sectoren: de evenementensector, horeca, zorgsector, het onderwijs, enz. “Het zal een grote hulp zijn voor restaurants, cafés en theaters, eens ze weer de deuren mogen openen”, zegt Claeys. “Scholen en universiteiten kunnen de technologie nu bijvoorbeeld al gebruiken om leerlingen en leerkrachten optimaal te plaatsen in de refter, lerarenkamer en andere ruimtes om samen te eten of activiteiten te doen. Daarnaast is het onder meer erg handig voor het indelen van vergaderruimtes, iets wat belangrijk is voor allerhande sectoren.”

De tool is niet alleen efficiënt, maar kan ook voor veel gemoedsrust zorgen. Gebruikers zijn door het instrument zeker dat hun plaatsing voldoet aan de geldende maatregelen, wat een stuk moeilijker is met manuele berekeningen. Tegelijk hebben ze de garantie dat ze hun ruimte maximaal benutten, cruciaal bijvoorbeeld voor het overleven van de horeca- en evenementensector.

Laagdrempelig in gebruik

Het initiatief van Flanders Make maakt deel uit van een project van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) om de expertise van onderzoeksinstellingen in te zetten tegen brede maatschappelijke uitdagingen als gevolg van de coronacrisis. “De bedoeling is om actoren te bereiken die niet over de tijd, budgetten en technische kennis beschikken om andere, meer complexe digitale oplossingen te gebruiken voor de social distancing in hun ruimtes”, zegt Claeys. “Onze tool is daarom bijzonder laagdrempelig in gebruik, met een simpele bediening en veel visuele elementen.”

Testen demoversie

De experts van Flanders Make ontwikkelden een demoversie van de tool, die momenteel nog verder op punt gezet wordt. Ze kregen al feedback van enkele organisaties uit onder meer de evenementen-, onderwijs- en zorgsector.

Maar het onderzoekscentrum is nog dringend op zoek naar bijkomende organisaties uit verscheidene sectoren die het instrument willen uittesten, om de tool zo snel mogelijk klaar te stomen voor algemeen gebruik. Geïnteresseerd om mee te werken aan dit belangrijke project? Je vindt alle info op deze pagina.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.