Dorian Peeters (links) neemt de zaak over van Dirk Van Bunder Dorian Peeters (links) neemt de zaak over van Dirk Van Bunder. © Michel Van der Auwera

Dirk Van Bunder geeft na 40 jaar het slagersmes door: “Lang moeten zoeken naar een opvolger met dezelfde liefde voor het vak”

De bekende slager Dirk Van Bunder uit Berchem gaat met pensioen. Het heeft een tijd geduurd voor hij een geschikte overnemer vond, maar die is er nu. Na de zomersluiting opent de Klasseslager opnieuw de deuren — met hetzelfde personeel en hetzelfde vertrouwde concept.

Op de laatste zaterdag dat de slagerij open was met Dirk Van Bunder als zaakvoerder, stonden klanten in een lange rij aan te schuiven. Ze willen nog vlees inslaan én afscheid nemen. Sommigen vragen om samen met hem op de foto te mogen. “Nu besef ik pas hoe populair ik eigenlijk was”, zegt Dirk wat ontroerd. Toch kijkt hij uit naar zijn pensioen. “Bijna veertig jaar zelfstandige, dat voel je wel. Ik zal blij zijn dat de wekker ’s ochtends om vijf uur niet meer afloopt”, lacht hij. “Om zes uur was ik al bezig met gehakt draaien, préparé en hamburgers maken. Dagverse kwaliteit, dat was altijd ons handelsmerk.”

Een geschikte opvolger vinden bleek geen evidentie. “Ik had de zaak al meerdere keren kunnen overlaten, maar bij de meesten ontbrak het aan passie.” Met Dorian Peeters (29) voelde het meteen goed. “Hij komt uit een ondernemersfamilie. Zijn stiefvader zit ook in het vlees, en meerdere familieleden zijn actief in de voedingssector.”

“Ik had de zaak al eerder kunnen overlaten, maar miste passie bij de potentiële ondernemers”

Dirk Van Bunder

“De eerste keer dat ik hier binnenstapte, voelde het meteen vertrouwd”, zegt Dorian enthousiast. “Het is een warm team, en ik ben blij dat iedereen aan boord blijft.” Grote veranderingen zijn er niet meteen gepland. “Never change a winning team”, benadrukt hij. “Ik wil het werk van Dirk voortzetten en de klanten goed leren kennen.” Op langere termijn – wellicht over een jaar – wil hij wel meer inzetten op traiteurgerechten.

Dirk Van Bunder Dirk Van Bunder snijdt een van zijn laatste koteletten af / Dorian Peeters wordt de nieuwe zaakvoerder. © Michel Van der Auwera

Dorian volgde een opleiding tot beenhouwer, maar ging eerst aan de slag in de horeca. Daar specialiseerde hij zich in vleesbereidingen en het ontwikkelen van nieuwe recepten. “Werken in de keuken was leerrijk en aangenaam, maar ik wilde dichter bij het product staan, echt met vlees bezig zijn in plaats van alleen te koken.”

De slagerij blijft aangesloten bij de Klasseslagers, een vereniging die niet alleen recepten uitwisselt, maar ook toeziet op kwaliteit en het behoud van tradities. Ook de traiteuractiviteiten op locatie – van bedrijfsfeesten tot barbecues – neemt Dorian over. Dirk blijft op zijn beurt lid van de vereniging, maar dan bij de ‘Gerijpte Entrecotes’, de club voor gepensioneerde slagers. Die organiseren regelmatig bijeenkomsten, iets waar tijdens het actieve werkleven amper tijd voor was.

Vrijdag 27 juni is de laatste dag van Dirk in de zaak. Dan gaat ook de jaarlijkse vakantie in. Vanaf dan gaat hij genieten van het leven en kijkt uit naar de komst van zijn eerste kleinkind.

Dirk van Bunder met Jeanine, die wel aan het werk blijft in de winkel. © Michel Van der Auwera

Op 25 juli is het Dorian die de rolluiken opnieuw zal openen om een nieuw hoofdstuk te schrijven. Dirk zal niet meer zo vroeg uit de veren moeten, al zal ten huize Van Bunder de wekker in de vroege ochtenduren blijven rinkelen, omdat Jeanine wel opnieuw naar de winkel gaat. “Het nadeel van een jonge vrouw te hebben”, lacht hij.