Nieuws Kempen Dirk Vandeputte, voorzitter Etion over de coronacrisis

Dirk Vandeputte, voorzitter Etion over de coronacrisis

Dirk Vandeputte, voorzitter Etion over de coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor bijzondere tijden in het economisch leven in onze regio. We laten deze weken geregeld ondernemers en belangenverenigingen aan het woord met hun kijk op de gebeurtenissen. Vandaag krijgt Dirk Vandeputte het woord. Hij is voorzitter van ETION en ook gedelegeerd bestuurder/ceo van Vandeputte Safety International uit Boechout.

Wat brengt de coronacrisis bij jou als ondernemer teweeg? Waar lig je het meest wakker van?

Dirk Vandeputte: “Ik merk bij mezelf dat ik in deze coronacrisis eerst denk als mens, dan pas als ondernemer. Ik lig in de eerste plaats wakker van de effecten op de samenleving als geheel. Natuurlijk volgen daaruit heel snel de vragen rond de economische effecten op mijn onderneming, mijn collega’s en medewerkers, die allemaal deel uitmaken van de samenleving. Zullen zij overleven op financieel vlak, hun job kunnen blijven behouden?”

Wat leert deze crisis je over jouw organisatie? Waaruit put je hoop?

Dirk Vandeputte: “Bedrijven en mensen zullen anders gaan leven en werken. Iedereen die dat kan, is aan het telewerken. We gebruiken nu op zeer efficiënte wijze de middelen die ons al lang ter beschikking staan. Ik denk dat we dat na de crisis zullen blijven doen. Dat zal ook inhouden: minder rijden en reizen. Ik merk ook dat mensen in deze tijden gewoonweg vriendelijker zijn tegen elkaar. Als ik nu even ga wandelen, zegt iedereen vriendelijk goedendag. En in alle solidariteitsinitiatieven die ik zie, leer ik dat er heel veel mensen iets goeds willen doen voor de medemens. Er zit veel goeds in de mensen.”

Hoe kunnen bedrijven elkaar gedurende deze periode helpen?

Dirk Vandeputte: “ETION ondersteunt mensen en organisaties die in deze coronatijden met een groot hart iets ondernemen om zorg te dragen voor de medemens. We brengen die initiatieven samen op onze website: etion.be/kennisbank/etion-ondersteunt. Het gaat onder meer over de inzamelactie van laptops van DigitalforYouth en hulpvoorhelden.be waar je je kan aanmelden als vrijwilliger om te helpen.”

Welke boodschap heb je nog voor je collega-ondernemers?

Dirk Vandeputte: “Laten we blijven vooruitkijken en proberen vermijden om te gaan ‘zwartkijken’. Kijk naast de ellende die deze pandemie veroorzaakt ook naar het positieve. We leren opnieuw solidair zijn met elkaar, we kunnen als samenleving sterker uit deze periode komen, terwijl we anders leren werken én ook leren dat we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

En ik heb, last but not least, ook nog een warme oproep aan alle ondernemers: hou je mensen maximaal aan het werk als je dat enigszins kan, kies niet te snel voor de evidente weg van de technische werkloosheid. Als je in de mogelijkheid bent om je mensen aan het werk te houden en je doet dat ook, is dat een vorm van solidair zijn. Zo kunnen bedrijven blijven produceren, toeleveranciers kunnen blijven draaien,  werknemers behouden hun inkomen en kunnen blijven consumeren. We moeten deze ketting zoveel mogelijk in stand houden. Als we onszelf als schakel uit de ketting terugtrekken, verbreken we en dan vrees ik voor een negatieve spiraal en een nog veel zwaardere crisis. Deze pandemie overkomt ons en de economische crisis lijkt ons ook te overkomen… maar we hebben nog wel enkele elementen zelf in de hand om de crisis het hoofd te bieden.”

ETION: www.etion.be

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.