https___static-2023-11-12T175040.540 Foto: ANP, RR

Dit zijn de acht rijkste Nederlanders in de provincie Antwerpen: van vastgoedmagnaat tot bedenker van het kledingmerk WE

Minstens acht van de vijfhonderd rijkste Nederlanders wonen in de provincie Antwerpen. De meesten wonen in Brasschaat of in de Antwerpse rand, al is er toch ook één Kempenaar bij.

Of je nu graag bier drinkt van Heineken of niet, je zal je er toch mee moeten verzoenen: volgens het Nederlandse blad Quote is de 69-jarige Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste Nederlander. De grootste aandeelhoudster van de biergigant zou een vermogen van 12,6 miljard euro hebben.

Charlene staat daarmee op de eerste plaats van de Quote 500, de jaarlijkse lijst van de rijkste Nederlanders die deze week opnieuw in boekvorm verschenen is. In die lijst staan ook acht Nederlanders die in de provincie Antwerpen wonen. We zetten ze op een rij:

1. Ronny Rosenbaum, Brasschaat

Geschat vermogen: 2 miljard euro

Sector: vastgoed

Ronny Rosenbaum met zijn ex-lief Tatjana Simic. Foto: ANP

Ronny Rosenbaum (77) had met zijn naam wellicht ook een mooie carrière als schlagerzanger kunnen hebben, maar hij is rijk geworden met vastgoed. Hij richtte in 1967 de vastgoedgroep RJB op. Het bedrijf is onder meer eigenaar van verschillende chique winkelpanden in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De ondernemer is ook voor de helft eigenaar van de Nederlandse kledingketen The Sting, dat onder meer een vestiging heeft op de Meir in Antwerpen. Rosenbaum had van 2008 tot 2010 een relatie met Tatjana Simic, een actrice die onder meer bekend is van de televisieserie Flodder.

2. Marcel van Poecke, Antwerpen

Geschat vermogen: 1,6 miljard euro

Sector: olie, investeringen

Marcel van Poecke. Foto: rr

Marcel van Poecke (63) heeft zijn fortuin vergaard met investeringen in de oliesector. In 1993 kocht hij het bedrijf Petroplus, dat uitgroeide tot de grootste onafhankelijke olieraffinaderij van Europa. In 2006 verkocht hij dat bedrijf voor zo’n 700 miljoen dollar aan de investeringsmaatschappijen Carlyle en Riverstone. Vandaag investeert Marcel van Poecke met zijn bedrijf Atlas Invest voor een groot stuk in groene energie. Met dochterondernemingen installeert hij onder meer windmolens en zonnepanelen en hij creëert er waterstof mee. In het Duitse Wilhelmshaven ontwikkelt hij een terminal voor vloeibaar gas. Hiermee helpt hij Duitsland om minder afhankelijk te worden van Rusland. De precieze woonplaats van Marcel van Poecke is niet bekend, maar hij zou ergens in de Antwerpse regio vertoeven.

Alex Mulder. Foto: rr

Alex Mulder (77) woont al sinds 1996 op het kasteeldomein Amerloo in Schoten. In 1972 heeft hij, op zijn 25ste, de uitzendgroep Unique opgericht, die later werd omgedoopt tot United Services Group (USG). “Ik woon in Schoten omdat ik hier de ruimte vind die in Nederland niet te verkrijgen was”, zei de doorgaans mediaschuwe ondernemer in 2005 in een zeldzaam interview in De Standaard. “Hier op het domein kan ik gasten ontvangen. Ik ben vlakbij de stad Antwerpen en bij Nederland, en zit middenin het groen. En verder hou ik van de manier van leven hier, en van de keuken. En ik kan op mijn paard door de bossen rijden.”

4. Luud Maas, Brasschaat

Geschat vermogen: 530 miljoen euro

Sector: bouw

Luud Maas. Foto: rr

Luud Maas (77) vergaarde zijn vermogen met het aannemersbedrijf Wilma Bouw. Sinds het jaar 2000 behoort Wilma tot de grote Nederlandse BAM Groep. Luud Maas is sinds 1985 eigenaar van het privédomein Botermelck-La Garenne, dat zich tussen Schoten, ’s Gravenwezel en Sint-Job-in-’t-Goor bevindt. Het domein bevat maar liefst 400 hectare aan wilde natuur. Dat is tamelijk opvallend, voor een locatie op amper een kwartier rijden van het centrum van Antwerpen. Op het privédomein van Luud Maas leven onder meer edelherten en everzwijnen. “Als bouwontwikkelaar hebben we de afgelopen decennia veel bos- en landbouwgronden onttrokken voor de bouw van woningen”, zei Luud Maas vorig jaar in Gazet van Antwerpen. “Ik wilde iets terugdoen. We hebben kosten noch moeite gespaard om van Botermelck-La Garenne een volwaardig stuk natuur te maken.”

5. Ronald de Waal, Wijnegem

Geschat vermogen: 425 miljoen euro

Sector: kleding, investeringen

Ronald de Waal. Foto: rr

Ronald de Waal (71) is de kleinzoon van Egbertus Hendricus de Waal, die in 1917 een groothandel in herenkleding heeft opgericht. Ronald de Waal, die in 1977 in het bedrijf kwam, heeft de zaak verder uitgebouwd tot de kledingketen die we vandaag kennen als WE (uitgesproken als ‘wie’). De ondernemer woont in Wijnegem en spreekt zoals de meeste ondernemers uit dit lijstje niet graag met de pers.

6. Jacob Gilad, Oud-Turnhout

Geschat vermogen: 280 miljoen euro

Sector: elektronica

Jacob Gilad met zijn vrouw Julie. Foto: rr

Jacob Gilad (76) is de enige in dit lijstje die in de Kempen woont. Hij werd rijk met de elektronica groothandel Nedis. Dat bedrijf verkoopt onder meer smartphone-houders voor de auto, snelladers, toetsenborden en computermuizen. In 2012 verkocht Gilad zijn bedrijf aan de Zwitserse groep Datwyler.

7. Bas en Erik De Voogd, Brasschaat

Geschat vermogen: 210 miljoen euro

Sector: verzekeringen

Erik De Voogd met zijn partner Sarah. Foto: Jan Van der Perre

De broers Bas en Erik De Voogd hebben hun fortuin gemaakt in de verzekeringssector. Erik (53) is degene met de Antwerpse link, en met zijn leeftijd ook de benjamin in deze lijst. Hij stond in juni nog in Gazet van Antwerpen omdat hij zijn kasteel Mishaegen in Brasschaat verkoopt. De vraagprijs was 20 miljoen euro. Vandaag staat het kasteel nog steeds te koop op de website van Hillewaere Vastgoed, en is de prijs beschikbaar ‘op aanvraag’. Het kasteel telt onder meer zes slaapkamers, die elk een eigen badkamer hebben. Het pand is volledig gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt.

8. Rob van Weelde, ’s Gravenwezel (Schilde)

Geschat vermogen: 185 miljoen euro

Sector: scheepvaart

Rob van Weelde. Foto: rr

Rob van Weelde (69) staat sinds de jaren tachtig aan het roer van de Van Weelde Shipping Group. Dat bedrijf vervoert met schepen droge bulk, zoals suiker, graan, erts en kolen. In 2015 bracht de ondernemer onder de naam Roberto de Lujo een jazz-cd uit, waarvan de opbrengst naar de Stichting tegen Kanker is gegaan. Robs zoon werd op zijn achttiende getroffen door teelbalkanker en had uitzaaiingen, maar hij herstelde wel van zijn ziekte. Rob van Weelde nam de cd op als dankbaarheid voor de genezing van zijn zoon.

Lees ook

  • VZW
    10/12/2024
    Volksbelangen Horebeke
    Horebeke
  • VZW
    10/12/2024
    Enfants Du Sénégal
    Leuven
  • VZW
    10/12/2024
    Horebeke Leeft
    Horebeke