Nieuws Antwerpen Dockx Group zet nieuw concept in de markt

Dockx Group zet nieuw concept in de markt

Dockx Group zet nieuw concept in de markt

dockxjeDockx Group heeft een nieuw bedrijfsconcept in de markt gezet. Het gaat erom de verhuur-, verhuis- en logistieke totaaloplossingen naar elkaar toe te laten groeien. Concreet betekent dit het in de markt zetten van een nieuwe dienstverlening: het leveren van complete logistieke services voor de omnichannel-aanpak van fabrikanten en retailers. Dit leidt ook tot de uitbouw van 30 Dockx Service Shops, verspreid over het hele land.

In 1979 richtte Jozef Dockx de nv Dockx-Colli Express op voor de verhuur van vracht- en bestelwagens. Sindsdien is het familiebedrijf uitgegroeid tot een bedrijvengroep actief in verschillende sectoren: een uitgebreide dienstverlening voor autoverhuur, verhuizingen, logistiek en de verdeling van grote pakketten en dit voor zowel particulieren als bedrijven. De wit-gele huurvoertuigen van Dockx Group zijn niet uit het straatbeeld weg te denken en de totale vloot telt niet minder dan 1.250 voertuigen, gaande van personenwagens en motoren, bestel- en verhuiswagens tot aanhangwagens en vrachtwagens.

Toch ging het niet altijd even gemakkelijk, en zeker niet toen de financiële crisis vanaf 2009 om de hoek kwam loeren. Dockx Group zag zich de laatste jaren geconfronteerd met grote evoluties in de logistieke en retailwereld. Mario De Bruyn, commercieel directeur van Dockx Group: “Met de sterke opkomst van de e-commerce hebben consumenten nood aan een groot netwerk van afhaalpunten buiten de stadscentra. Daarnaast worden voertuigen om ecologische redenen en om de steden leefbaar te houden – steeds meer uit de stadskernen geweerd. Retailers worden daardoor verplicht om zich een omnichannelstrategie aan te meten waarin de consument zelf de verkoops-, afhaal- en betaalkanalen kan kiezen.”

Om die redenen werkte Dockx een nieuw businessconcept uit waarbij een unieke meerwaarde wordt gecreëerd door de 3 bestaande activiteiten ‘Rental’, ‘Movers’ en ‘Logistics’ te combineren. De focus hierbij ligt op de logistiek na de aankoop van grote pakketten; door de consument bijvoorbeeld zelf de mogelijkheid te bieden om met een gehuurd voertuig zijn aangekochte goederen thuis te krijgen tot een dienstverlening van A tot Z (vervoer van de goederen, montage en installatie) door Dockx.
“We zijn er zo in geslaagd om een totaalconcept uit te werken dat alle Dockx competenties integreert”, aldus De Bruyn.

Als onderdeel van dit concept werd in 2011 de nieuwe logistieke site Terbekehofdreef in Wilrijk in gebruik genomen. Deze site fungeert als regionaal distributiecenter voor Vlaanderen en Brussel . Totale opslag- en technische ruimtes van Dockx samen omvat zo’n 40.000 m². Eind november volgt de opening van een tweede regionaal distributiecenter in Nijvel van 10.000 m² dat voor de Waalse regio zal instaan. Vanuit deze twee locaties worden de grote goederen van bedrijven en particulieren
opgeslagen en later ’s nachts verdeeld over de lokale ‘Dockx Service Shops’ in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

De uitbouw van een netwerk van ‘Dockx Service Shops’ over gans België is een verdere stap in deze strategie. Vandaag telt Dockx Group al 18 van deze lokale verhuur-, verhuis- en logistieke distributiecentra aan de rand van grotere steden. Klanten kunnen er terecht om een voertuig te huren en ze vinden er een breed assortiment aan verhuismaterialen en praktische verhuisdozen. Verder doen de shops dienst als afhaalpunt voor grote pakketten. Tenslotte is elke shop uitgerust met een klein magazijn van zo’n 500 tot 3.000m² waardoor bedrijven ze kunnen gebruiken als lokaal distributiekanaal.

Tom Nuyts, operationeel directeur van Dockx Group: “Van hieruit kunnen we grote producten tot bij de consumenten brengen en ze daar eventueel monteren. Let wel: wij zijn geen verdeler van kleine pakjes. Klanten kunnen een beroep doen op Dockx voor alles wat ze niet in hun eigen voertuig kunnen vervoeren. Bedrijven zoals Ikea, Mars en Ixina werken hiervoor al met Dockx samen.”

Binnen de komende 3 jaar wil Dockx nog zo’n 12 nieuwe afhaalpunten met ‘last mile’ leverdiensten met verhuur-, montage- en installatiemogelijkheden in de nabijheid van elk afzetgebied in België. Er wordt gekeken naar de rand van grote steden zoals Brugge, Kortrijk, Hasselt, Luik en Bergen.

Met de ingebruikname van de nieuwe logistieke site in Nijvel en de nieuwe Dockx Service Shops moet het aantal werknemers toenemen van 170 vandaag naar 270 in 2018.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.