Nieuws Antwerpen Drukkerij De Bie investeert in nieuwe technologie

Drukkerij De Bie investeert in nieuwe technologie

Drukkerij De Bie investeert in nieuwe technologie

bartjejohanDrukkerij De Bie en Stockmans Kalenders uit Duffel hebben als eerste drukkerij in België een Low Energy-UV pers van Heidelberg geplaatst. Deze vijfkleurenpers met UV-lak is uitgerust om de hoogste kwaliteitsstandaard van drukwerk te leveren en verlegt de norm in vergelijking met traditionele drukpersen. De pers is volledig geautomatiseerd en voorzien van alle opties om deze hoge kwaliteit te leveren.

Met deze drukpers kan de drukkerij van Bart en Johan De Bie op alle soorten materialen drukken, zoals moeilijk drogende ongestreken papiersoorten, kunstdrukpapieren, maar eveneens zelfklevende vinyl, PVC folies en kalkpapier. Er wordt geen antismetpoeder meer gebruikt om overzetten tegen te gaan. Zelfs met een inktbezetting van 400 procent is er geen risico op overzetten.

Drukkerij De Bie kan nu, aan een snelheid van 15.000 vellen per uur, 100 procent hoogglans of zeer matte UV-lak aanbrengen in een kwaliteit die voorheen alleen met zeefdruk mogelijk was. Bovendien kan  ook een spectaculair mat- en glanseffect gecreëerd worden. Het voordeel voor de klant is dat men luxe drukwerken met hoogglans- en mateffect aan een veel lagere kostprijs produceert dan in zeefdruk.

Het belangrijkste verschil met de conventionele UV-technologie, die ook dergelijke voordelen biedt, is het feit dat de nieuwe speciale LE-UV inkt onmiddellijk droogt door blootstelling aan licht van een zeer nauw afgemeten spectrum. Conventionele UV-technologie maakt gebruik van zeer energieverslindende UV-lampen met een breed spectrum, nodig om de inkt volledig te laten uitharden. Bovendien produceren deze lampen veel warmte en ozon. Daarnaast heeft de nieuwe LE-UV technologie minder energie nodig dan de traditionele infrarooddroging die wordt toegepast bij het aanbrengen van een dispersielaklaag.

De energiebesparingen die met deze pers worden gerealiseerd, zijn uiteraard van groot belang voor een duurzame drukkerij als De Bie en haar kalenderdochter Stockmans Kalenders. De XL drukpers werd in een CO2-neutrale versie geproduceerd door Heidelberg wat ook volledig strookt met de milieuvriendelijke én ecologische bedrijfscultuur van de groep Drukkerij De Bie.

Ontwerpers houden nauwelijks rekening met de druktechnische beperkingen van moeilijk drogende papiersoorten. Drukkerij De Bie biedt daarom ook aan collega-drukkerijen aan om deze technisch moeilijke opdrachten voor hen te drukken, zodat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over een te veel aan antismetpoeder of lange droogtijden. Dit is de natte droom van elke drukker: het drukwerk is direct droog!

Boeken voor kunstenaars en fotografen stellen extreem hoge eisen aan de kwaliteit en die kan Drukkerij De Bie nu aanbieden. Het drukken zonder antismetpoeder laat toe dat de structuur van het papier terug voelbaar is en er geen “ruwe” korrels meer in de volvlakken kleven.

Een grafisch bedrijf moet zich vandaag meer dan ooit specialiseren en keuzes maken in een bepaalde tak binnen de grafische sector. Drukkerij De Bie onderscheidt zich kwalitatief door deze nieuwe Heidelbergpers en met het inline drukken van ‘drip-off’ LE-UV hoogglans en matte lak. Voor Stockmans Kalenders komen de Pirelli-kalenders weer een stapje dichterbij…

Binder

Sinds enkele maanden is ook de nieuwe CP Bourg PUR binder in gebruik bij Drukkerij De Bie. Het unieke aan deze lijmmachine is dat hiermee brochures gelijmd kunnen worden met rechte rug vanaf 8 pagina’s of vanaf 1 mm dikte. Voorheen bedroeg dit minimum 3 mm dikte. Ideaal dus om dunne luxe brochures af te werken met deze techniek. Het bijna verplicht afwerken met 2 zichtbare nietjes in de rug van een luxe brochure behoort vanaf nu tot het verleden.

Familiebedrijf

Bart en broer Johan De Bie zijn gepassioneerde drukkers. In een omgeving waarin alleen de sterksten lijken te overleven en waarin de concurrentieslag ongenadig is, investeren ze onafgebroken in nieuwe technologieën. “Het gaat er vandaag als drukker om de prijzenslag te overleven. Met onze nieuwe technieken realiseren we in dit opzicht een ongezien gunstige prijs/kwaliteitsverhouding in dit hoge segment. Wij realiseren daardoor zelfs bij speciale dragers en kleine oplages een extreem hoge kwaliteit.” Het eindresultaat is nog beter en kwalitatief dankzij de veel meer intensere pigmenten in de inkt. Het drukwerk “springt” er als het ware uit.

Drukkerij De Bie heeft tijdens het afgesloten boekjaar een geschatte omzet van pakweg 10 miljoen euro gerealiseerd en stelt nu 47 mensen tewerk. “We doen het helemaal niet slecht”, zegt Bart De Bie. “We kijken altijd ver vooruit en hebben al die jaren sterk geautomatiseerd. Wij kunnen de crisis wel aan.”

De drukkerij heeft een sterke reputatie. In de brede regio staat de onderneming vooral bekend voor haar hoge kwaliteitsdrukwerk. Het afgeleverde product is net zo goed als perfecte foto’s, heet het. “Wij moderniseren ons machinepark permanent, waarbij wij altijd absolute prioriteit geven aan high performance. Het moet uitermate goed zijn. Wij werken onder andere samen met de grafische divisie van Kodak, welke onze systemen onafgebroken perfectioneert. Zover zelfs totdat je drukwerk effectief niet meer kunt onderscheiden van heuse foto’s.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.