Duomed vestigt zich in ‘geelblauwe doos’ op Satenrozen, aanvraag voor rechtstreekse ontsluiting expressweg op komst
Duomed vestigt zich in ‘geelblauwe doos’ op Satenrozen, aanvraag voor rechtstreekse ontsluiting expressweg op komst
KONTICH – WILLEBROEK – In industriezone Satenrozen staan enkele nieuwe ontwikkelingen op stapel. In de opvallende ‘geelblauwe doos’ vestigt Duomed zijn hoofdzetel en een deeltje van de bestaande kantoren van Distrilog wordt verbouwd voor nieuwe gebruiker Circet. Ook de aanvraag voor een rechtstreekse ontsluiting op de expressweg (N171) om de Keizershoek te ontlasten, zit op korte termijn in de pijplijn.
De site, die gekend is als de voormalige Massive/Philipssite, ondergaat een metamorfose. Warehouses de Pauw (WDP), marktleider voor logistiek vastgoed in de Benelux, heeft een omgevingsvergunning ingediend voor een uitbreiding en verbouwing van de bestaande kantoren. Distrilog blijft als huurder voor het overgrote deel van de gebouwen, maar enkele nieuwe gebruikers dienen zich aan.
Voor het hoogstapelmagazijn, gekend als de geelblauwe doos, loopt eind februari het huurcontract met ADL Automotive af. Duomed, gespecialiseerd in het aanleveren en onderhouden en herstellen van medische apparatuur voor onder meer ziekenhuizen, vestigt er zijn hoofdzetel.
“Daarvoor worden aan de kant van de gewestweg een werkplaats van een verdieping en kantoren van drie hoog aangebouwd”, verduidelijkt architecte Heidy Vanduffel van Architeam. “Het bestaande gebouw wordt ook uitgerust met nieuwe gevelplaten en extra isolatie.”
Daarnaast wordt een deel van de bestaande kantoren opgefrist waar hightechbedrijf Circet, gespecialiseerd in de installatie en onderhoud van telecommunicatie, zijn intrek heeft genomen. “Daarbij gaat het louter om een invulling van bestaande kantoorruimte. Er komt geen extra logistiek of magazijnactiviteit aan te pas”, benadrukt Heidy Vanduffel.
Bezorgdheid
Niettemin wordt wel rekening gehouden met de ontsluiting van Satenrozen. Enkele maanden geleden uitten buurtbewoners nog hun bezorgdheid over het toenemende vrachtverkeer. Een extra ontsluiting zou mee voor een oplossing moeten zorgen.
Samen met de geplande ontwikkeling is het de bedoeling van WDP om een bijkomende toegangsweg voor het volledige bedrijventerrein rechtstreeks vanaf de N171 te realiseren, tussen de afrit van de E19 en het kruispunt met de Keizershoek. Het tracé werd al eerder voorgelegd aan de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) en goedgekeurd. Gezien de procedure niet dezelfde is, moet een afzonderlijke omgevingsvergunningsaanvraag worden ingediend.
“Deze tweede aanvraag wordt vrijwel aansluitend op de huidige aanvraag ingediend”, geeft Vanduffel aan. “WDP wil zowel de verbouwings- en uitbreidingswerken op de site als de wegeniswerken voor de nieuwe ontsluiting gelijktijdig uitvoeren.”
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Veel gelezen in deze regio
Fietsenwinkel uit Leuven opent filiaal in Boechout
BOECHOUT, KESSEL-LO - Giant Store T&O, een fietsenmaker uit Leuven, heeft afgelopen weekend een nieuw filiaal geopend in de Alexander… Lees meer
Maven stijgt naar 33e plaats op lijst van beste steakrestaurants ter wereld
ANTWERPEN - Vleesrestaurant Maven in de Luikstraat in Antwerpen heeft vorige week goed nieuws gekregen van de ranking World’s 101 Best… Lees meer
Reacties
Moge het duidelijk zijn dat het hier gaat om voorstel tot een ENKELE ontsluiting met de N171 . Enkel het verkeer komende van Kontich/Edegem/E19 zal de KMO zone langs die eventuele ontsluiting kunnen (maar niet moeten) binnen rijden. Alle andere verkeer dat de zone wil binnen rijden, moet langs de woonwijken Keizershoek/Pierstraat/Oever komen. Alsook blijft ALLE uitgaande verkeer verplicht zich te begeven door de woonwijken. Kortom: met de komst van Circet en Duomed wordt extra verkeer gegenereerd, dat een kans krijgt de eventueel gebouwde ontsluitingsweg te nemen voor de inrit, maar gegarandeerd het huidige drukke verkeer in de woonwijken extra zal overbelasten, gezien de uitrit enkel via de Keizershoek kan. Tevens is dit een verhoging van het aantal extra zware vrachtvervoer, want het is niet voor niets dat de vergunningsaanvraag tevens is voor het bouwen van 4 nieuwe laad/los kades. Daarenboven omvat de aanvraag ook de opslag van 85 ton ontvlambare stoffen, 10 ton oxiderende vloeistoffen, 25 ton bijtende/corrosieve vloeistoffen, 20 ton schadelijke vloeistoffen , 5 ton vloeistoffen die op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid EN 10 ton stoffen die gevaarlijk zijn voor het aquatische milieu. Allen stoffen die dus ook hun weg zullen vinden door de woonwijken van Keizershoek ! Maar last but not least: WDP gaf te kennen niet te zullen doorgaan met de aanvraag (en eventuele realisatie) van die ontsluiting, als de omgevingsvergunning voor de verbouwingen niet goed gekeurd zijn. Slimme zet of juist niet ?