Nieuws Antwerpen E.D.&A. haalt productie terug uit Roemenië

E.D.&A. haalt productie terug uit Roemenië

E.D.&A. haalt productie terug uit Roemenië

halfgeleidersElektronicaproducent E.D.&A. produceert zijn elektronische besturingen voortaan althans gedeeltelijk in Kapellen zelf. Waarmee ingegaan wordt tegen de trend om de productie naar Oost-Europa of China over te brengen. “Wij draaiden tot nog toe voor een groot stuk op Roemenië”, zegt Ellen Brouwers van het bedrijf. “Nu laten we er nog enkel de heel grote series aanmaken.”

E.D.&A heeft een reeks nieuwe productiemachines geïnstalleerd in zijn hoofdzetel in Kapellen. Het bedrijf investeerde daartoe zowat 1 miljoen euro. Er werd een SMD-plaatsingsmachine gekocht, een selectieve soldeermachine en een flying probe test machine. “Omdat we voortaan de hele keten van zowel ontwikkeling, productie en testprocedures zelf in handen hebben zullen we ook veel flexibeler kunnen opstellen ten aanzien van onze klanten”, zegt managing directeor Gert D’Handschotter.

Al sinds 1981 ontwikkelt, assembleert en test E.D.&A. in Kapellen zogenaamde custom-made elektronische besturingen voor zowel industriële als consumententoepassingen. Het gaat dan om de inbouw in bv. industriële wasmachines, ventilatoren, melk-koeltanks, gashaarden, schuifdeuren, ovens, koffiemachines enz. Het bedrijf is destijds gegroeid uit het initiatief van vader Flor D’Handschotter die als technisch leraar bijzonder veel belangstelling had voor de ontwikkelingen in de moderne elektronica. Een concrete opdracht van het koffiebedrijf Miko uit Turnhout om onderzoekswerk en productie te verrichte naar elektronische geleiders in koffie-apparaten werd finaal de aanzet tot de uitbouw van E.D.&A.

Op een bepaald moment werd een groot gedeelte van de productie van de elektronische besturingen uitbesteed aan Roemenië en China. Die lijn wordt nu kennelijk omgebogen. “Wij zullen hier in Kapellen minstens even competitief zijn op het vlak van kostprijs. Bovendien kunnen we de kwaliteit hier enorm opvoeren aangezien we oa. elk afgewerkt product helemaal uittesten. Elders is dit niet altijd mogelijk.”

E.D.&A. levert vooral in België, Nederland en Duitsland. Het bedrijf stelt vandaag 45 mensen tewerk. De installatie van de nieuwe machines heeft in Kapellen zo’n 4 extra jobs gecreëerd. E.D.&A. tekende verleden jaar voor een omzet van zo’n 7,2 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.