Nieuws Antwerpen E.On wil warmtekrachtcentrale bouwen bij Bayer Antwerpen

E.On wil warmtekrachtcentrale bouwen bij Bayer Antwerpen

E.On wil warmtekrachtcentrale bouwen bij Bayer Antwerpen

Powertec R-hout oktober 2006Het Duitse energieconcern E.On wil een warmte-krachtcentrale (WKK) bouwen op het terrein van het chemiebedrijf Bayer Antwerpen. Het gaat om een investering van zowat 55 miljoen euro. E.On diende eerder zijn plannen voor de bouw van een steenkoolcentrale op te bergen.

De Duitsers hebben zowat vijf jaar gewerkt op plannen om Bayer Antwerpen te koppelen aan een moderne steenkoolcentrale. Dat stuitte op heel veel protest uit de onmiddellijke omgeving. Vooral dan uit Berendrecht en Zandvliet. E.On kreeg uiteindelijk geen milieuvergunning en ging daarop niet meer in beroep. De WKK-centrale moet nu kennelijk het alternatief worden.

Een WKK levert zowel elektriciteit als warmte. De nieuwe eenheid zou op gas draaien. De centrale zou uitgerust worden met een gasturbine van zowat 30 MW, met een warmterecuperatie-eenheid en een stoomturbine van 10 MW. Die laatste moet de stoom uit de warmterecuperatie-eenheid op de juiste druk brengen zodat die in de productieprocessen van Bayer kan gebruikt worden.

Indien het project van E.On goedgekeurd wordt en de nodige vergunningen krijgt zet het Duitse energieconcern dan toch een grote stap vooruit op de Belgische markt. E.On runt nu al
* een steenkoolcentrale in Genk die eerlang omgebouwd wordt tot een centrale op biomassa.
* een gasgestookte centrale in Vilvoorde.
* een WKK bij het chemiebedrijf Evonik in Antwerpen.

Woordvoerder Tom De Bruyckere mag hopen dat de hele administratieve procedure bij de vergunningsaanvragen minder tijd in beslag zal nemen dan destijds de steenkoolcentrale. “Wij mogen hopen dat de centrale in 2016 operationeel zal zijn”, zegt hij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.