Stijn Callens

Ecobam Bamboe uit Hove zet bamboe op de Europese kaart

De Europese commissie wil de aanwezigheid van cement en staal in de bouwsector terugdringen en raadt aan om over te schakelen op het gebruik van duurzame, natuurlijke materialen zoals bamboe. Daarvoor zet Stijn Callens, zaakvoerder van Ecobam Bamboe uit Hove, zich al 13 jaar in: “Nu bamboe in Europa alsmaar aan populariteit wint, grijpt Ecobam Bamboe haar kans om verder te groeien en de grondstof definitief op de Europese kaart te zetten.” Die groei wil de zaakvoerder financieren met een crowdlendingcampagne bij WinWinner. Op amper 20 dagen tijd haalde de campagne 44.000 euro op.

Terwijl bamboe in Azië al meer dan 300 jaar wordt ingezet voor verschillende doeleinden, staat de grondstof in Europa nog in haar kinderschoenen. Dat is volgens Stijn Callens vooral te wijten aan onze onwetendheid: “Niet veel mensen weten dat bamboe eigenschappen heeft die aanleunen bij die van staal en (hard)hout, mede daardoor bleef de grondstof in Europa tot voor kort ondergewaardeerd.”

Als fabrikant, importeur en distributeur van de grondstof en van (half)afgewerkte producten die eruit vervaardigd zijn, toont Ecobam Bamboe het ongekende potentieel van het materiaal. “Mensen kennen bamboe vooral van snijplanken en decoratie, maar de grondstof leent zich tot zo veel meer dan dat. Denk maar aan parket, terrasvloeren, muurbekleding of balken”, vertelt Stijn Callens. “Ecobam Bamboe voorziet dan ook een totaalaanbod.”

Sinds de Europese commissie meer focust op duurzaamheid, ziet Stijn de populariteit van bamboe in Europa steeds toenemen. “De toenemende populariteit leidt tot een stijging van de vraag en om in die vraag te voorzien, moet Ecobam Bamboe groeien”, geeft Stijn Callens aan.

Van Benelux naar heel Europa

“Tot voor kort beperkte onze afzetmarkt zich tot de Benelux”, vertelt Stijn Callens. “Dat gebied willen we nu uitbreiden naar heel Europa.” Daarnaast wil Ecobam Bamboe op korte termijn haar producten en grondstoffen rechtstreeks vanuit Azië importeren. “De contacten zijn reeds gelegd, we zoeken dus enkel nog werkkapitaal om de rechtstreekse import op te starten.”

Die groeiplannen wil hijoerder financieren via een crowdlendingcampagne op het investeringsplatform WinWinner. “In totaal zoeken we minimaal 50.000 en maximaal 100.000 euro aan groeifinanciering. Zo willen we onze koopkracht verhogen, investeren in marketing en voldoende werkkapitaal voorzien.”

Op 20 dagen tijd haalde het duurzame project van Ecobam Bamboe al 44.000 euro op. Investeren in de crowdlendingcampagne van Ecobam Bamboe kan nog tot en met 23 augustus.