Nieuws Antwerpen Ecopra kweekt zwammen op koffiegruis

Ecopra kweekt zwammen op koffiegruis

Ecopra kweekt zwammen op koffiegruis

oesterEcologie heeft vaak alles met slimme ideeën te maken. Oesterzwammen kweken op koffiegruis bv. Ahad Echagezy maakt er werk van. In de kelders van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen heeft hij een champignonbedrijfje opgezet. 100% ecologisch verantwoord. Zijn bedrijfje Ecopra hoopt in de komende weken zoveel mogelijk consumenten te bereiken.

Je moet er maar opkomen. We drinken allemaal koffie en blijkbaar verbruiken wij daarbij slechts 0,02 van de oorspronkelijke grondstoffen. Het koffiedik gooien we gewoon weg. Bij het afval. “Maar dat is helemaal geen afval,” zegt Ahad Echagezy. “Het is gewoon een heel waardevolle grondstof die we opnieuw kunnen gebruiken. Als voedingsbodem voor oesterzwammen. We hebben dat in de afgelopen maanden experimenteel bewezen. We gaan nu op grote schaal gaan kweken.”

Het koffiegruis haalt Ecopra op in de vele restaurants, eethuizen en bars in de onmiddellijke buurt. Dat wordt uitgespreid in een donkere vochtige omgeving en bewerkt. Tien dagen later kunnen de zwammen al geplukt worden. Hij kwam in dit opzicht tot een deal met het Koninklijk Atheneum om in de leegstaande donkere kelders van de school zo’n 200 vierkante meter aan ruimte te mogen gebruiken.

Om ook de gewone consument te bereiken en die in de mogelijkheid te stellen om ook bij hem thuis zwammen te kweken heeft Ecopra zogenaamde Caffungi-kits uitgewerkt. Daar steekt een substraat aan koffiedik in, een spray om de zwammen twee keer per dag te besproeien en een bewaarzakje. De kit kan drie keer gebruikt worden.

Ahad Echagezy is van Afghaanse komaf. Hij studeerde rechten en is ervan overtuigd dat hij het als starter gaat maken. Oesterzwammen zijn volgens hem overigens nog best gezond ook. Ze bevatten weinig caloriën en zelfs helemaal geen cholesterol.

Helemaal nieuw is het project van Ecopra zeker niet. Ondermeer in Nederland hebben zich al verscheidene enthousiastelingen op de idee gegooid. Zo de Coffeecompany en de firma Green Recycled Organic (foto). Voor de Vlaamse markt is Ecopra echter wél baanbrekend. In het Brusselse  heeft PermaFungi een gelijkaardig initiatief opgezet.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.