Nieuws Antwerpen Ecover schakelt over op algenolie

Ecover schakelt over op algenolie

Ecover schakelt over op algenolie

ecoverEcover vervangt palmolie en palmpitten in zijn vloeibare wasmiddelen door algenolie. Het bedrijf uit Malle zet daarmee nieuwe stappen in de richting van een ecologisch georiënteerde samenleving. De maatschappelijke relevantie is daarbij opmerkelijk. Volgens Philip Malmberg is Ecover “het eerste bedrijf dat echt het verschil maakt in de levens van de klanten en daardoor ook op de planeet waarop we leven.”

Ecover werd opgerzet in 1980 en heeft sindsdien een continue groei waar gemaakt. Het bedrijf is thans een onderdelen van de Noorse investeringsgroep Skagen Group en tekende verleden jaar voor een omzet van zo’n 200 miljoen dollar. De onderneming stelt pakweg 300 mensen tewerk, daarvan 115 in Malle.

Als deel van de missie om palmolie en palmpitolie doorheen zijn volledige productgamma te vervangen heeft Ecover geïnnoveerd met algenolie in vloeibaar wasmiddel. Dit is volgens het bdrijf “een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde campagne ten voordele van het tropische regenwoud, de vermindering van de koolstofemissies en lokaal geproduceerde grondstoffen.”
Dirk Develter, Hoofd Research and Development bij Ecover: “algenolie en andere gelijkaardige technologieën zullen vanaf dit jaar in alle Ecover producten en markten geïntegreerd worden. Algenolie is uiterst doeltreffend en laat een veel kleinere ecologische voetafdruk na in vergelijking met tropische oliën zoals palmolie. Het is het ideale bestanddeel voor schoonmaakproducten in huis waar momenteel tropische oliën veelvuldig gebruikt worden. In ons onderzoek naar een geschikt vervangingsmiddel voor palmolie zagen we dat algen in staat zijn één van de puurste en properste oliën te produceren.”

In 2009 zette Ecover de toon door de oppervlakte-actieve stoffen uit palmolie in schoonmaakproducten te vervangen door alternatieven op basis van in Europa geproduceerd koolzaad. Oppervlakte-actieve stoffen zijn de ‘krachtpatsers’ die voor een écht schoon resultaat zorgen. Tropische oliën (palm en kokosnoot) zijn momenteel de grondstof voor alle oppervlakte-actieve stoffen (behalve ruwe olie). Ongeveer 90% van de hernieuwbare inhoud van de bestaande oppervlakte-actieve stoffen op de markt zijn afkomstig van palm of kokosnoot. Palm is het meest gebruikte ingrediënt. Het gebruik van algenolie als alternatief is een nieuwe stap naar het verminderen van de afhankelijkheid aan palm- en palmpitolie.

De consument mag van deze nieuwe producten dezelfde performatie verwachten, heet het in Malle. De voordelen voor mens en planeet van palmolie met algenolie te vervangen zijn kolossaal:
• Bedrijven worden minder afhankelijk van de controversiële grootindustrie (zoals de palmolie- en petroleumindustrie) zonder aan performantie te moeten inboeten;
• De verlaagde afhankelijkheid van de palmolie-industrie zal behoudsprojecten wereldwijd een flinke duw in de rug geven. De tropische regenwouden in regio’s als Sumatra en Borneo worden al decennia lang gekapt en vervangen door commerciële palmolieplantages. Het verlies van natuurlijke, tropische wouden heeft een verwoestende impact op het planten- en dierenleven in deze wouden. De Sumatraanse orang-oetan is het eerste slachtoffer. Indien er geen actie wordt ondernomen, is dit de eerste grote aapsoort die uitsterft;
• Algen kunnen lokaal geproduceerd worden in plaats van gebruik te maken van tropisch bronnen – hierbij wordt de koolstofvoetafdruk van de logistieke keten verminderd;
• Algoliën geven producenten en retailers volledige traceerbaarheid binnen de supply chain.

“Het gebeurt al te vaak dat bedrijven en merken zeggen dat ze ‘een verschil willen maken’ door de consument een ethisch, duurzaam product aan te bieden, zegt CEO Philip Malmberg van Ecover. “Dit zijn vaak maar woorden. Wij zijn de eerste onderneming die een innovatief alternatief biedt voor tropische oliën zoals palmolie. Wij maken echt een verschil in de levens van onze klanten en daardoor ook op de planeet waarop we leven.”

Ecover kreeg flink wat positieve commentarer bij de nieuwe ontwikkelingen.
Quentin Clark, Verantwoodelijke duurzame ontwikkeling bij Waitrose, één van de grootste supermarkten in Groot-Brittanië, zegt: “Waitrose is er in 2012 in geslaagd om over te schakelen op 100% duurzaam geproduceerde palmolie. Ecover verdient een applaus voor zijn vooruitstrevendheid op dit gebied. Algenolie heeft een enorm potentieel om op termijn palmolie volledig te kunnen vervangen. “
“Dankzij het Ecover vloeibaar wasmiddel kunnen we onze klanten vanaf nu de kans bieden om mee de consumptie van tropische oliën te verminderen. We streven er steeds naar onze klanten te helpen hun impact op het milieu te verminderen. Het gebruik van algenolie is volgens ons een stap in de goede richting.”

Ecover is de grootste producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ecover heeft zijn hoofdvestiging in Malle en de producten zijn beschikbaar in meer dan 35 landen. Met meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling, produceert Ecover was- en reinigingsmiddelen op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen. Ecover voldoet aan de extern gecontroleerde ISO 14001 milieunorm.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.