Nieuws Antwerpen Een nobel sociaal project dat extra steun kan gebruiken

Een nobel sociaal project dat extra steun kan gebruiken

Een nobel sociaal project dat extra steun kan gebruiken

zingzangzongBNP Paribas Fortis Foundation beloont en ondersteunt, nu al voor het zevende jaar op rij, talrijke verenigingen die zich via onderwijs inzetten voor de sociale integratie van kinderen en jongeren in moeilijkheden. In 2016 heeft de Stichting in totaal 758.000 euro aan steun gegeven. In de provincie Antwerpen ontvangen 10 verenigingen samen € 102.000 voor de realisatie van hun project.

Bij de laureaten is onder meer Zing Zang Zong uit Antwerpen dat voor het project ‘Zing Zang Zong maakt TamTam – een instrument voor integratie’ € 6.000 ontvangt. Veronica Joris en Joost Gils richtten in juni 2015 deze vzw op.
Het gelijknamig kinderkoor, dat al van september 2012 bestaat, laat kinderen tussen 6 en 12 jaar op een laagdrempelige manier één keer per week samen zingen en muziek maken.

Op 14 januari start Zing Zang Zong met TamTam: kansarme kinderen krijgen de mogelijkheid om gratis instrumentenles te volgen onder begeleiding van professionele musici. 25 kinderen uit 3 scholen (Wereldreiziger, De Pijl, Perspectief) en uit Zing Zang Zong kiezen uit 5 instrumenten: viool, cello, harp, piano en blokfluit.

De kinderen werden door zorgleerkrachten van de verschillende scholen gekozen. Zij zorgen ervoor dat de meest kansarme kinderen deze kans krijgen. Vaak gaat het over vluchtelingen uit Syrië, Irak, Jemen, Soedan, Pakistan enz.. Bedoeling is dat deze kansarme kinderen met individuele muziekles kunnen doorstromen naar het deeltijds kunstonderwijs.

“Wij hopen deze kinderen de kans te geven hun talenten te ontwikkelen en zich aan andere kinderen en aan onze maatschappij te verbinden. Terwijl de kinderen al musicerend Nederlands leren, worden de ouders eveneens in ons project betrokken. Zij kunnen op hun eigen niveau in het Nederlands converseren en op die manier verbondenheid ervaren in onze stad”, zegt Veronica Joris.

Donderdag 29 december gaat Zing Zang Zong musiceren in Victor 4, de winteropvang voor dakloze gezinnen aan de Desguinlei 33. De kinderen van Zing Zang Zong zullen samen met de dakloze kinderen zingen en muziek maken, terwijl de ouders van Zing Zang Zong zelfbereide hapjes uit hun land van herkomst aanbieden.
Veronica Gils: “Zo kunnen onze ouders, die vaak aangewezen zijn op giften, voor één keer zelf geven aan mensen die het nog moeilijker hebben dan zij. En, de muziek brengt al die mensen uit verschillende culturen weer samen”.
Alvast een warme gedachte om 2016 af te sluiten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.