Nieuws Antwerpen Eén op vijf ondernemers zou er niet opnieuw aan beginnen.

Eén op vijf ondernemers zou er niet opnieuw aan beginnen.

Eén op vijf ondernemers zou er niet opnieuw aan beginnen.

Slechts een krappe helft van de huidige ondernemers zou opnieuw met een eigen zaak beginnen. Eén op vier twijfelt en één op vijf zou niet opnieuw starten met een eigen onderneming. Dat blijkt uit een enquête van Unizo bij 2.000 ondernemers, die De Zondag publiceert.

Unizo ondervroeg de zelfstandigen ook over hun zorgen en problemen. Daaruit bleek dat 61% zich zorgen maakt over hun omzet. “Bij sommigen loert de armoede om de hoek” zegt topman Karel Van Eetvelt van Unizo. “Het is dan ook logisch dat die mensen zich afvragen waar ze aan begonnen zijn. Maar dat betekent nog niet dat die mensen niet graag ondernemen.” De tweede grootste bekommernis van de zelfstandigen is de werkdruk.

“Tijdens de nieuwjaarsrecepties van de afgelopen maanden heb ik vastgesteld dat de ondernemers iets optimistischer zijn over hun toekomst” zegt Van Eetvelt. Hij vindt de bevindingen van de enquête dan ook niet alarmerend, maar het is voor hem een wake-up call. “Het aandeel van één op vijf komt overeen met de groep die het moeilijk heeft om overeind te blijven”.

In de enquête werd ook gepeild naar het overheidsbeleid. “Ik merk een grotere tevredenheid over het beleid dan enkele jaren geleden” zegt Van Eetvelt. Maar er blijven enkele klassieke hete hangijzers bestaan. “57% klaagt over de te hoge belastingsdruk, 51% over de hoge loonkost en 45% over de administratieve rompslomp. Het getreuzel over de verlaging van de vennootschapsbelasting is maar één van de voorbeelden die aantonen dat het allemaal te lang duurt.”

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.