Nieuws Antwerpen Eerst film uitbrengen, dan pas betalen bij AED Studios

Eerst film uitbrengen, dan pas betalen bij AED Studios

Eerst film uitbrengen, dan pas betalen bij AED Studios

LINT – Het filmstudiocomplex AED Studios uit Lint wil op een innovatieve manier meer filmproducties binnenhalen. Door middel van zogenaamde gap financiering, gecombineerd met bestaande overheidssubisidies, hoeven filmmakers tijdens de productiefase niet te betalen voor de huur van studio’s en randfaciliteiten.

Sinds de opstart vijf jaar geleden legde AED Studios een mooi parcours af. Zo wist het grote internationale producties als Kursk en A Quiet Passion aan te trekken. Om in de toekomst nog meer producenten te overtuigen om naar Lint af te zakken, komt het nu met een opmerkelijke formule. Voor filmmakers zal het voortaan mogelijk zijn om zonder directe financiële inbreng gebruik te maken van de infrastructuur en bijhorende diensten van AED Studios. Pas als de film uitgekomen is en geld opbrengt, moet de huur betaald worden.

Inspelen op bekend probleem

Deze bijzondere constructie is mogelijk dankzij gap financiering, opgezet door AED Studios, in combinatie met middelen die voortvloeien uit de Belgische Tax Shelter en de regionale ondersteuning via Screen Flanders. Ze biedt een antwoord op het probleem dat bij producties het grootste deel vooraf moet worden gefinancierd, terwijl de opbrengsten vaak pas jaren later volgen, wanneer de film in de zalen loopt. Dit model zou volledige zekerheid en veiligheid moeten bieden voor de producenten, wat het financiële resultaat van de film uiteindelijk ook mag zijn. Projecten komen wel maar in aanmerking als ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Glenn Roggeman, ceo AED Studios: “Met de optie om met ons vooraf een overeenkomst te sluiten, wordt de factuur van de studiohuur geen uitgave maar een investering voor de producent. AED Studios is vandaag financieel gezond waardoor ik bereid ben om dit berekend risico te nemen en de return-on-investment uit te stellen tot wanneer de film gereleased wordt en inkomsten genereert. Elke extra filmproductie is een creatieve economische motor die werkgelegenheid en lokale uitgaven creëert. Zo wil ik België met AED Studios verder op de kaart zetten als filmland.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.