Sven Arnauts

Eerste AI 4 Business Summit

Lint - Lieven Scheire, wetenschapper en stand-up comedian die nooit verlegen zit om een jargongrapje, was de gastheer van de eerste AI 4 Business Summit op 27 februari. Dit initiatief van Kooach vond plaats in AED Studio’s. Specialisten in Artificiële Intelligentie (AI), machine learning en IoT deelden hun zakelijke inzichten en business cases. Meer dan 250 personen namen deel onder wie IT & security managers, marketing, HR en logistieke professionals, en tal van bedrijfsleiders uit diverse sectoren.

Wat kan AI betekenen voor bedrijven, hun werknemers, prospects en klanten?

De deelnemers kregen inzichten in hoe AI via chatbots kan bijdragen tot een betere klantenzorg, hoe je ermee waardevolle inzichten over retailprocessen krijgt, hoe het je helpt je verkopen te voorspellen, of big data te verzamelen, en nog meer.

Sven Arnauts, Solution Manager Strategy & Accelerate @ delaware, beet de spits af. Met ‘The future according to Elon Musk’ schetste Arnauts een mooi overzicht van de realisaties van Musk, die geregeld in het nieuws komt met baanbrekende en tot de verbeelding sprekende innovaties. Zo richtte Musk in 2002 het Californisch bedrijf SpaceX op dat zich toelegt op ruimtetransportontwikkelingen. Begin februari lanceerde SpaceX de krachtigste herbruikbare Falcon-raket met een Tesla-auto aan boord, een ontwikkeling van het gelijknamig bedrijf dat Musk in 2003 opzette en producent is van elektrische auto’s en aandrijvingen. Wat later, in 2006, startte Musk Solar City Corporation, dat nu meer dan 15.000 medewerkers heeft en systemen voor zonne-energie ontwerpt, financiert en installeert.

Musk heeft ook nog het infrastructuurbedrijf The Boring Company. De idee achter The Boring Company is om een ondergronds tunnelnetwerk te installeren. Sinds een tiental dagen heeft Musk de schriftelijke toestemming om met de graafwerken voor de Hyperloop-link, een transporttunnel tussen Washington DC en New York City te beginnen. Het combineren van Hyperloop, bedrijf dat door Musk in 2013 werd bedacht maar waarbij de miljardair niet langer direct betrokken is, en The Boring Company zou een enorme evolutie in transport betekenen. Transportbanden voor platforms met passagiers en voertuigen zouden met hoge snelheid door de tunnel ‘glijden’: kortere reistijden en minder files.

Musk heeft plannen om met The Boring Company een ​​netwerk van soortgelijke tunnels te creëren in Los Angeles, dat met enorme verkeersproblemen kampt. 

Neuralink is de meest recente 'ontdekking' van Musk. Het bedrijf wil het menselijk brein verbinden met de computer. We komen dus een stap dichter bij de hybride persoon.

Eerste AI 4 Business Summit zou weleens de laatste kunnen zijn…

... als we Stephen Hawking mogen geloven die onlangs stelde: “AI will be 'either best or worst thing' for humanity”. En als je hoort hoe een wereldleider als Poetin over AI denkt: het land dat suprematie heeft in AI, zal de wereld regeren. Zelfs Elon Musk die investeert in AI, maant aan tot voorzichtigheid: “We are summoning the demon with AI.”
Conclusie: AI mag niet gaan over ‘de wereld regeren’. AI schept wonderbaarlijke mogelijkheden, maar moet zodanig ingezet worden dat we de toekomst van de mensheid niet hypothekeren. AI moet een oplossing zijn die leidt tot efficiëntieverbetering, productiviteitsverhoging of kostenreductie.
Met de vierde industriële revolutie voor de deur, vrezen velen voor jobverlies. Maar bij de voorgaande industriële revoluties werden telkens nieuwe jobs gecreëerd en ging de economie erop vooruit. Ook AI moet bedrijven in staat stellen een nieuwe manier van bedrijfsvoering te ontwikkelen om aan waardecreatie te doen.