Nieuws Antwerpen Eerste Macedonische bussen van Van Hool rijden fabriek uit

Eerste Macedonische bussen van Van Hool rijden fabriek uit

Eerste Macedonische bussen van Van Hool rijden fabriek uit

bussenBij de Macedonische vestiging van busbouwer Van Hool on Skopje zijn de eerste 80 nieuw gebouwde bussen buiten gereden. Van Hool trok in Macedonië in nauwelijks één jaar tijd een compleet nieuwe fabriek op. Het investeerde daartoe 25 miljoen euro. De productielijnen zijn inmiddels flink op gang getrokken en leverden de eerste exemplaren af.

Het veroorzaakte nogal wat ophef toen de Lierse busbouwer Van Hool enkele tijd geleden aankondigde dat hij een fabriek zou optrekken in Macedonië. In Koningshooikt werd gevreesd dat het bedrijf de eigen productie op termijn zou gaan afbouwen om die geleidelijk aan over te brengen naar Skopje. Daar liggen de loonkosten effectief tot 80% lager.

Het management van Van Hool stelde evenwel formeel voorop dat Skopje helemaal niet zou wegen op de productie in Koningshooikt. Wel integendeel zelfs. Gedelegeerd bestuurder Filip Van Hool herhaalde verscheidene keren dat in Macedonië enkel zogenaamde standaardbussen zouden gebouwd worden terwijl de bussen met de hogere toegevoegde waarde ook in de toekomst in Koningshooikt zouden gebouwd worden. De combinatie van de productiemogelijkheden van zowel standaardbussen als duurdere touringcars zou voor Van Hool overigens nieuwe marktmogelijkheden openen.

“Onze Amerikaanse importeur ABC heeft dat overigens onlangs nog met evenveel cijfers bevestigd”, zegt woordvoerder Dirk Snauwaert. “ABC bestelde liefst 550 relatief goedkopere standaardbussen én nog eens 500 duurdere touringcars. Het ging ABC effectief om de combinatie van de twee formules waardoor we de facto een groter order binnenhaalden dan tot wat we voorheen toe in staat waren.”

Ondertussen reden de eerste 80 bussen de productiehallen van Van Hool in Skopje buiten. Ze krijgen in Koningshooikt nu nog de nodige zetels ingebouwd en worden naderhand verscheept naar de Verenigde Staten. In de komende weken en maanden wordt het Amerikaanse order verder afgewerkt. Van Hool kreeg ondertussen overigens nog bijkomende bestellingen voor standaardbussen. Zo oa. van de Waalse vervoermaatschappij TEC.

Van Hool realiseerde in 2012 een globaal omzetcijfer van zo’n 460 miljoen euro. Het bedrijf produceert elk jaar zo’n 1700 bussen en 5000 trailers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer