Nieuws Antwerpen Eerste schip vanuit Antwerpen naar Braziliaanse zeehaven levert stroomturbine af

Eerste schip vanuit Antwerpen naar Braziliaanse zeehaven levert stroomturbine af

Eerste schip vanuit Antwerpen naar Braziliaanse zeehaven levert stroomturbine af

ANTWERPEN – De BBC Amethyst maakte als eerste schip vanuit Antwerpen de grote oversteek naar de Braziliaanse zeehaven Porto do Açu. Een prestatie voor Port of Antwerp International en de lokale partners die investeerden in de Braziliaanse haven en de handel met Antwerpen daarmee stimuleren.

Het schip vervoerde een Siemens stoomturbine, onmisbaar voor de nieuwe thermo-elektrische energiecentrale van Gás Natural Açu Ltda. Die nieuwe centrale is een samenwerkingsverband tussen Siemens, BP en Prumo Logistica (moederholding Porto do Açu), gericht op de omvorming van LNG tot elektriciteit. Met een capaciteit van 3 Gigawatt zal de centrale zo’n 14 miljoen gezinnen van stroom voorzien. Het project maakt deel uit van het grootste LNG-naar-elektriciteitscomplex in Latijns-Amerika.

Sterke banden met Antwerpen

Port of Antwerp International, een dochterbedrijf van het Havenbedrijf Antwerpen, is sinds 2017 aandeelhouder en lange termijn consulent bij de haven van Açu. Tessa Major, commercieel directeur Porto do Açu, over Antwerpen en Açu: “Onze beide havens hebben een diepgaande expertise in breakbulk cargo en streven beide naar duurzame groei. Dat de eerste lading project cargo voor een duurzaam energieproject betreft, is daarbij de kers op de taart. We hopen dat deze succesvolle case in de nabije toekomst aanzet tot nog vele cargostromen tussen Antwerpen en Açu.”

Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika en nummer 7 van de wereld is een handelspartner van formaat voor de haven van Antwerpen. Jaarlijks verschepen Antwerpen en de Braziliaanse havens onderling zo’n 6,2 miljoen ton goederen. Uit Brazilië worden voornamelijk containers geïmporteerd met koffie, vlees, fruit, hout, tabak en staalproducten. Deze laatste worden ook als stukgoed verscheept. Omgekeerd belanden vanuit Europa onder andere mout, meststoffen, chemische producten en aardappelproducten via Antwerpen op de Braziliaanse markt.

Porto do Açu neemt, samen met Port of Antwerp, deel aan Antwerp XL. Breakbulkverladers en logistieke dienstverleners uit alle hoeken van de wereld treffen elkaar tussen 7 en 9 mei op deze eerste editie van de internationale breakbulkbeurs en -conferentie in Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.