Nieuws Antwerpen Eerste stappen gezet voor renovatie Antwerps stadhuis

Eerste stappen gezet voor renovatie Antwerps stadhuis

Eerste stappen gezet voor renovatie Antwerps stadhuis

In het Antwerpse stadhuis zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de restauratie die in augustus van start gaat. Het Mustel-harmonium, dat lange tijd in de trouwzaal van het stadhuis stond, is verhuisd naar het Vleeshuis. Daar wordt het tijdelijk opgesteld in de tentoonstelling de ‘Klank van de Stad’. Het muziekinstrument uit 1898 is het eerste in een reeks van waardevolle stukken die de komende maanden worden verhuisd.  In het Vleeshuis zal het harmonium ook te horen bij concerten.

Bart Rodyns, beheerder van de klaviercollectie, is blij dat het instrument binnenkort in het Vleeshuis  kan bekeken en gehoord worden: “Een Mustel-harmonium is een uniek en zeer waardevol klavierinstrument. In de wereld van de harmoniums is het zoveel als een Rolls-Royce” zegt Bart Rodyns.

De stad kocht het Mustel-harmonium in 1898 aan om trouwerijen feestelijk op te luisteren. Vanaf 1935 rukte de modernere technologie op, in de vorm van de grammofoonspeler. Die veroordeelde het orgel tot een tweedeplansrol. Het instrument raakte in onbruik en verdween van de scene. In 2007 werd het verkommerd aangetroffen in een klein kamertje op de tussenverdieping naast de trouwzaal, achter het schilderij ‘Het Huwelijk bij de Oude Belgen’. In 2014 besliste het stadsbestuur om het harmonium in zijn oude glorie te herstellen. Het is nu opnieuw bespeelbaar en na de restauratie van het stadhuis kan het weer worden ingezet tijdens trouwerijen of andere feestelijke evenementen op ’t Schoon Verdiep.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.