Nieuws Antwerpen Eerste steen voor nieuwe fabriek van Praxair

Eerste steen voor nieuwe fabriek van Praxair

Eerste steen voor nieuwe fabriek van Praxair

praxDe Amerikaanse groep Praxair legt vandaag de eerste steen voor een tweede luchtsplitsingsinstallatie op haar site in Lillo. De onderneming wil er ook haar netwerk aan pijpleidingen verder uitbreiden. “Er is een groeiende vraag naar zuurstof en stikstof in de regio Antwerpen”, zegt Todd Skare, de president van Praxair Europe. Het gaat om een project van “verscheidene miljoenen euro’s.”

Praxair is al vele jaren verankerd in de haven van Antwerpen. De groep uit het Amerikaanse Danbury (Connecticut) is al die tijd meegegroeid met de expansie van de petrochemie in de brede regio. Praxair produceert, verkoopt en verdeelt zogenaamde atmosferische gassen, procesgassen en speciale gassen evenals high performance oppervlaktecoatings.

In de Benelux produceert en distribueert Praxair niet alleen de standaard atmosferische gassen argon, stikstof en zuurstof maar daarnaast ook speciale en elektronische gassen zowel in vloeibare vorm als in flessen. “Dat betekent dat we in heel wat industrieën producten en technologie kunnen aanbieden,” zegt Pierre Donck, de business director voor Benelux en Frankrijk. “Onze specialisten zoeken samen met onze klanten naar oplossingen voor hun specifieke toepassingen. Wij ontwikkelen in dit opzicht zelfs installaties. Zo bv. vriestunnels voor de voedingsnijverheid waardoor de producten sneller ingevroren kunnen worden. ” Praxair levert in dit opzicht gassen aan de farma-industrie, de chemie, de glassector, de cementnijverheid, de voedingsindustrie, de staalsector enz.

De nieuwe installatie die Praxair wil bouwen op de rechteroever in de Scheldehaven zal een productiecapaciteit meekrijgen van 1300 ton. De fabriek moet in 2016 operationeel zijn.

“Ondanks de aanhoudende recessie in Europa zijn geïntegreerde havens zoals Antwerpen biezonder concurrentieel gebleven en we verwachten dan ook dat de regio ook in de toekomst verder zal groeien en bijkomende investeringen zal aantrekken.”

Eddy Bruyninckx, de gedelegeerd bestuurder van het Antwerpse Havenbedrijf sprak zich eerder al positief uit over de nieuwe investering. “”Wij waarderen de aanwezigheid van Praxair in onze haven al meer dan 45 jaar. Door deze nieuwe investering versterkt de haven van Antwerpen haar positie als de grootste petrochemische cluster van Europa en zal het concurrentievermogen van de industriële bedrijven nog verder toenemen.”

Praxair heeft vestigingen in Zwijndrecht (LO), Schoten (hoofdzetel), Westerlo en Naninne en tevens een heel netwerk aan lokale depots. Het bedrijf stelt in België 240 mensen tewerk. In de installatie op LO werken 25 man. In de nieuwe fabriek op de rechteroever komen nauwelijks nieuwe jobs aangezien de installatie volautomatisch zal bediend worden vanuit LO.

De plechtigheid in Lillo wordt bijgewoond door Johan Desmet, de business director onsite Praxair Benelux, door Georges Madessis, site manager Lillo Ineos manufacturing Belgium en door Todd Skare, de president van Praxair Europe.

Praxair heeft zich ertoe verbonden om 5000 inheemse bomen aan te planten in het zogenaamde Jan Zonder Vrees bos in Arendonk. Het nieuwe bos zal dezelfde afmetingen hebben als de oppervlakte van de nieuwe fabriek in Lillo. Praxair kreeg daarom lof toegezwaaid van Bert De Somviele, de directeur van BOS+.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.