Nieuws Antwerpen Eerste ‘woonwal’ in België moet wonen achter de snelweg mogelijk maken

Eerste ‘woonwal’ in België moet wonen achter de snelweg mogelijk maken

Achter een woonwal moet het aangenaam wonen zijn.

Eerste ‘woonwal’ in België moet wonen achter de snelweg mogelijk maken

Achter een woonwal moet het aangenaam wonen zijn.

Achter een woonwal moet het aangenaam wonen zijn.

Comfortabel en rustig wonen achter een snelweg? Het lijkt science fiction maar een nieuw woonproject van projectontwikkelaar Extensa moet het mogelijk maken.  Langs de E19 in Kontich wordt werk gemaakt van de allereerste woonwal in ons land, een woonconcept dat komt overgewaaid uit Nederland. De schaarse ruimte in onze stedelijke gebieden wordt er efficiënter en slimmer door benut.

De woonwal is een isolerende muur met woningen in die het geluid en luchtvervuiling van de snelweg naar beneden moet halen. Deze ‘dove muur’ bestaat uit akoestisch absorberend materiaal en is 13 meter hoog en 650 meter lang. De gesloten schermwand heeft ramen om de lichtinval en het uitzicht te bevorderen.

Achter de woonwal daalt de geluidsoverlast van de snelweg van meer dan 70 decibels naar minder dan 55 decibels in de hele wijk, zeggen de initiatiefnemers. Dat is vergelijkbaar met een rustige, landelijke woonwijk. Het fijnstof dat afkomstig is van de snelweg zou er met 20 tot 40 procent dalen. Niet enkel de nieuwe wijk, maar ook de bestaande, omliggende wijken moeten daarvan profiteren. instituut

In ons land komt de eerste woonwijk met een woonwal – genaamd Parkwijk Groeningen – vlakbij de E19 in Kontich. Vooraleer de plannen geconcretiseerd werden, liet de projectontwikkelaar in samenspraak met de gemeente het hele concept grondig onderzoeken door de Vlaamse Instelling voor Technisch Onderzoek (VITO) en door Technum, een instituut voor geluidsonderzoek.

“In Nederland bestaat dit soort woonwal al langer. Ook in Vlaanderen is er nood aan dit soort innovatieve woonconcepten. Het zorgt ervoor dat we de schaarse ruimte in ons land zo efficiënt mogelijk kunnen benutten” zegt Ward Van Gorp, projectontwikkelaar van de Extensa Group.

De bouwwerken kunnen starten vanaf eind 2017. De nieuwe woonwijk zal in totaal 651 wooneenheden bevatten, waar zo’n 1.330 mensen hun intrek in zullen nemen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.