Nieuws Antwerpen Egemin automatiseert keersluis op de Maas

Egemin automatiseert keersluis op de Maas

Egemin automatiseert keersluis op de Maas

sluisEgemin Automation heeft de keersluis op de Maas in het Nederlandse Heumen geautomatiseerd. Het ging om een opdracht van zowat 3 miljoen euro. “Wij zijn er trots op dat wij als Belgen de voeten van de Nederlanders droog houden”, lacht projectmanager Tom Haesebrouck.

De keersluis van Heumen is mee ingeschakeld in het Nederlandse waterbeleid. Bij hoog water functioneert de sluis als een stuwsluis om te voorkomen dat het opkomend water uit de Maas in het Maas-Waal kanaal zou stromen en op die manier de omliggende landerijen en dorpen onder water zou zetten. De Nederlandse Rijkswaterstaat wilde de sluis automatiseren bij een faalkans van minder dan 0,01%.

Het order ging naar de Nederlandse dochter van het Belgische bouwbedrijf Besix. Dat schakelde dan Egemin Automation uit Zwijndrecht in om de elektrotechnische, de hydraulische en de mechanische installaties van de sluis te bouwen. “Het ging er de Nederlanders vooral omdat wij de beschikbaarheid van het systeem moesten kunnen garanderen”, zegt Tom Haesebrouck. “Wij hebben er zowat één jaar op gewerkt om het project op papier te krijgen waarna we het in nog eens anderhalf jaar gerealiseerd hebben.”

Bijkomende eis van de Nederlandse bouwheer: de sluis moest onderhoudsvriendelijk en energieneutraal zijn. “Om het energieverbruik onder controle te houden hebben we geopeerd voor voor lage-energie installaties. Die zijn duurder bij aankoop maar verdienen zichzelf snel terug. De energie die nodig is voor het openen en sluiten van sluisdeuren, de controleverlichting en de andere systemen wordt opgewekt door zonne-energie.”

Egemin Automation is gespecialiseerd in de bouw en de implementatie van allerlei automatiseringsystemen. Meest bekend zijn de vloerkettingsbanen van Egemin die zelf rijdende wagentjes controleren. Egemin is evenwel ook actief met zijn procesautomatiseringssystemen, zijn projecten in de sector van de life-sciences en zijn logistieke concepten. Het bedrijf doet ook aan consultancy.

Egemin tekent voor een omzet van zowat 100 miljoen euro en stelt als groep nagenoeg 600 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.