Nieuws Antwerpen Elektrische racewagen van KdG en ERA breekt record op circuit van Zolder

Elektrische racewagen van KdG en ERA breekt record op circuit van Zolder

Elektrische racewagen van KdG en ERA breekt record op circuit van Zolder

De elektrische racewagen van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) en Electric Racing Academy (ERA) verbrak het elektrisch ronderecord op het circuit van Zolder. Met een tijd van 1.38.81 werd het huidige record met meer dan 3,5 seconden aan flarden gereden.

Onderzoekers van het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van KdG en ERA ontwikkelden deze racewagen samen en geven zo het startschot voor een helemaal nieuwe en duurzame racecompetitie (ERA Championship) die zijn ingang moet vinden in de mondiale autosport.

Dit record geeft het startschot aan een toegankelijke instapklasse naar een elektrische racecompetitie voor zowel racepiloten als technisch personeel. De competitie is dus een opstapplatform voor talentvolle jonge piloten. Daarnaast is het ook een enorme stimulans voor de technische innovatie van elektrische wagens op de racebaan en daarbuiten. ERA en KdG werken op die manier aan een duurzamere toekomst voor de autosport en, een belangrijke stap, ook voor de algemene mobiliteit.

“Het is fantastisch om te zien dat we de resultaten van ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kunnen toepassen in zoiets concreets als een duurzame racewagen en bij uitbreiding in elektrisch rijden in het algemeen”, zegt Kris Martens, hoofd van het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van KdG.

Ambitieuze toekomstplannen

Als ‘Official Technical Partner’ van het ERA Championship werkt het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit structureel samen aan de verdere ontwikkeling van de elektrische wagen en de telecommunicatie en informatica voor de ERA-racevoertuigen. Daarnaast ontwikkelen ze een eigen Vehicle Controle Module die het centrale brein moet worden van de elektrische racewagen. Zo bouwen ERA en KdG samen een diepgaande theoretische en toegepaste expertise op rond elektrische aandrijflijnen. De nieuwe kennis die ze opdoen zetten ze rechtstreeks in bij de professionele bacheloropleiding Autotechnologie van KdG, waaraan ERA ook gaat meewerken.

Vanaf het najaar 2021 vinden ERA Championship-races plaats op iconische racecircuits in Noord-Europa, waaronder ook Circuit Zolder. “Het is de bedoeling om naar andere landen uit te breiden. Japan toont bijvoorbeeld al interesse voor volgend jaar. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland kunnen later volgen”, aldus Dieter Vanswijgenhoven, technisch directeur bij ERA.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.