Nieuws Antwerpen Engels Group: een negentigjarige familiesaga

Engels Group: een negentigjarige familiesaga

www.jorickmichiels.be

Engels Group: een negentigjarige familiesaga

De Engels Group, met bedrijfsnaam D. Engels bvba, werd in 1927 opgestart door Désiré Engels als kleine elektrowinkel aan de Paardenmarkt te Antwerpen. Eind jaren ’50 namen zonen Oscar en Edmond de zaak over. Begin jaren ’80 namen hun respectievelijke zonen Mark en Jan Engels de fakkel over. Met hun kinderen Thomas (29) en Catherine (33) draait ook de vierde generatie volop mee in de zaak. Jan en Mark denken nog lang niet aan terugtreden, maar hebben de successieplanning reeds geregeld om de continuïteit van de groep te verzekeren.

Tot de jaren ’70 was Electro D. Engels een pure groothandel in kleine en grote elektrohuishoudapparaten met, tot op vandaag, alle grote merken onder één dak. In de elektrogroothandel is de groep al decennia marktleider in Vlaanderen. Vanaf de jaren ’80 positioneerde D. Engels zich ook als exclusieve importeur van verwarmingstoestellen. Uit die activiteit groeide de nieuwe divisie Thermo Comfort waarmee Engels Group zich ook profileert als klimaatspecialist met een eigen studiedienst rond verwarming, airco en zonne-energie. Thermo Comfort levert zowel milieuvriendelijke warmtepompen voor huis en zwembad als convectoren, spaarkachels, warmwatertoestellen en airco. Aan de industrie levert deze divisie koeling, ventilatie en verwarming (onder meer warme luchtgordijnen). Aan de Engels ‘academy’ kunnen installateurs een specifieke opleiding volgen rond montage, installatie en herstel van apparaten.

“Als we vandaag nog steeds een marktleiderspositie bekleden is dat dankzij ons strategisch diversificatiebeleid van de laatste decennia”, zeggen de neven Jan Engels en Mark Engels. “Steeds waren we gericht op groei, zowel in m² als in innoverende en kwalitatieve producten als in een aanbod van exclusieve merken. Een groei die we bewust konden realiseren en stimuleren door onze sterke naservice en ondersteuning van de detailhandel.”

In het kader van de diversificatiestrategie werd de divisie Engels Design and Decoration opgericht. Sinds 2004 is Group Engels voor België ook exclusief invoerder en verdeler van HI-MACS® Natural Acrylic Stone™. Marktleider in solid surface dat de uitstraling en duurzaamheid heeft van natuursteen, met toepassingen in bureaubladen tot keukenaanrechten, gevelbekleding, binnen- en buitentoepassingen, en health care. Zelfstandige schrijnwerkers of leerlingen/leraren uit technische scholen die met dit materiaal willen leren werken, kunnen terecht in de Engels Academy.

Voor de detailhandel is de concurrentie van grote ketens en e-commerce keihard. Naast groothandel fungeert Engels eveneens als aankooporganisatie ter ondersteuning van de kleine zelfstandige. Onder het label ‘Electroservice’ zijn 70 elektrohandels aangesloten, en onder het label ‘Electrocook’ 74 keukenbouwers uit heel Vlaanderen . Ook hier genieten de leden van alle faciliteiten, zoals de 80% referentievoorraad in het centrale magazijn van 14.000 m², de logistieke ondersteuning, het opleidingscentrum met o.a. de kookkamer, de breakfast-meetings over inbouwtechnieken, het aftersales servicestation, en de showroom waar de werking van alle apparaten wordt toegelicht. Electroservice helpt haar leden ook met de look & feel van winkelinterieur en met de samenstelling van hun basisassortiment op basis van marktcijfers en actuele verkoopgegevens. De leden worden alvast slagvaardiger en zien hun omzet vaak met 30% stijgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.