Nieuws Antwerpen ENGIE installeert de eerste Belgische Tesla Megapack bij Luik Natie

ENGIE installeert de eerste Belgische Tesla Megapack bij Luik Natie

ENGIE installeert de eerste Belgische Tesla Megapack bij Luik Natie

Logistiek dienstverlener Luik Natie en ENGIE hebben vandaag, in aanwezigheid van Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir, de eerste Tesla Megapack in België ingehuldigd op de site van Luik Natie in de Antwerpse haven. Deze batterij wordt aangestuurd door een energiebeheersysteem ontwikkeld door ENGIE en zorgt, in combinatie met de lokale zonne- en windproductie, voor koolstofarme bedrijfsprocessen op de site van Luik Natie. Dankzij deze gecombineerde groenestroomoplossing wordt de bedrijfssite van Luik Natie in de Antwerpse haven CO₂-neutraal.

3.800 zonnepanelen zijn door ENGIE geïnstalleerd, over een oppervlakte van 6.000 m² en met een totale capaciteit van 1,2 megawatt. In combinatie met de windturbine beschikt Luik Natie over meer dan 4 megawatt aan lokale hernieuwbare energie, een grote stap voor de onderneming in zijn energietransitie. Maar Luik Natie wilde nog een stapje verder gaan in zijn missie. ENGIE installeerde er de afgelopen maanden een Tesla Megapack, zodat het bedrijf maximaal gebruik kan maken van zijn eigen geproduceerde groene stroom.

Stefaan Verhelst, ceo Luik Natie: “CO₂-neutraliteit is een zeer belangrijke ambitie voor Luik Natie. Niet alleen voor de volgende generatie, maar ook voor onze klanten. Met de installatie van de Tesla Megapack en de waardevolle samenwerking met ENGIE slagen we erin om de eerste CO₂-neutrale logistiek dienstverlener te worden in de Antwerpse haven.”

De batterij zorgt ervoor dat overschotten van zonne- en windenergie opgeslagen worden om vervolgens te gebruiken op momenten wanneer er onvoldoende wind of zon is. Op die manier is er een betere afstemming tussen productie en verbruik van energie op de site en wordt het bedrijf ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de fluctuerende energiemarkt. Daarnaast biedt de Tesla Megapack ook bedrijfszekerheid in geval van spannings- of stroomuitval, helpt ze het elektriciteitsnet in balans te houden en kan ze in functie van de energieprijzen op- of ontladen worden.

De batterij en het energiebeheersysteem, als uitbreiding op de bestaande hernieuwbare energieproductie en de elektrische laadinfrastructuur op de site van Luik natie, brengt het bedrijf het ‘CO2-neutraal’ certificaat op, afgeleverd door CO2Logic. De weinige resterende uitstoot wordt gecompenseerd via bebossingsprojecten in Guatemala en Burkina Faso.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.