Nieuws Antwerpen EREA blaast beltransformatoren nieuw leven in met 3D-printing

EREA blaast beltransformatoren nieuw leven in met 3D-printing

EREA blaast beltransformatoren nieuw leven in met 3D-printing

WIJNEGEM – Goed nieuws voor elektriciens en elektrotechnische installateurs. Via innovatieve 3D-printing brengt het Wijnegemse EREA opnieuw beltransformatoren en elektromagnetische verlichtingstransformatoren op de markt.

EREA produceerde jarenlang beltransformatoren, spanningsomvormers die zorgen voor zwakstroom en een veilige werking. Tot een leverancier in 2017 besliste om de connectoren die in het product worden gebruikt, te schrappen. Voor de Wijnegemse transformatorfabrikant betekende dit een grote domper, want de connectoren zijn erg specifiek en nergens op de markt te vinden.

“We namen verschillende maatwerkoplossingen onder de loep, maar telkens strandden die op erg dure toolingkosten. Als gevolg zou de prijs van ons eindproduct absurd hoog zijn. Daarom het verdict om tijdelijk geen beltransformatoren meer te verkopen”, aldus Johan Bleumers, R&D ingenieur bij EREA. “Uiteindelijk bleek er één oplossing te zijn: het metalen binnenwerk van een connector los aan te kopen en hierrond een eigen connectorbehuizing te 3D-printen.”

Het vormde een innovatieve uitdaging, want om aan de normtechnische eisen te voldoen, moest er gewerkt worden met materialen die de klassieke 3D-printing oversteeg. Zaakvoerder Herman Nollet: “De klassieke materialen zijn brandbaar en dus niet bruikbaar voor de productie van onze beltransformatoren. Na heel wat studiewerk hebben we nu de juiste materialen en machines gevonden en zijn we ook gestart met de productie van elektromagnetische verlichtingstransformatoren.”

EREA telt een 30-tal medewerkers en draait een omzet van 4 miljoen euro per jaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.