Euronav zet koers op Wall Street

euronaveuronaveuronav

De Antwerpse rederij Euronav krijgt een eigen notering op de beurs van New York. Daarmee bevestigt Euronav haar internationale positie als de tweede grootste olietankerrederij ter wereld na het Noorse Frontline. De carrière van Marc Saverys wordt op die manier nog eens extra bekroond.

Voor de beursgang op Wall Street biedt Euronav 13,5 miljoen aandelen aan. Tegen een prijs van 12,9 dollar per aandeel zou daarmee 175 miljoen dollar aan vers kapitaal kunnen opgehaald worden. Met die bijkomende middelen wil het management van de groep de uitstaande schuldenlast verder afbouwen.

Euronav is een echt monument geworden. Met vandaag zo'n 50 grote olietankers beheerst de rederij mee de internationale vaart. De definitieve doorbraak kwam er verleden jaar toen Marc Saverys, de topman van het bedrijf 15 supertankers kon overnemen van de Deense groep Maersk. Hij betaalde er 65 miljoen dollar voor, hooguit een derde van wat de schepen de facto waard waren. Met die strategische beweging zette Saverys zijn maatschappij op de wereldkaart.

De familie Saverys stapte na het faillissement van de Boelwerf in Temse over naar de internationale rederswereld. Ze nam de scheepvaartmaatschappij CMB over van de noodlijdende Generale Maatschappij en slaagde erin om die helemaal te herstructureren. Euronav werd vervolgens net als Exmar van Nicolas Saverys losgehaakt uit CMB. Euronav spitste zich toe op de olietankers, Exmar oriënteerde zich naar de gasschepen.

Euronav sloot het boekjaar 2013/2014 af op een omzet van 409 miljoen dollar. Na verscheidene opeenvolgende kwartalen met verliescijfers leek de toekomst er even beter uit te zien.

De beursgang van Euronav op New York was eerder al aangekondigd maar werd eind verleden jaar weer uitgesteld. Het heette toen dat "de omstandigheden op de kapitaalmarkt ongunstig waren."

Marc Saverys deed enkele weken geleden een stap opzij als voorzitter van Euronav. Hij werd opgevolgd door Peter Livanos, een telg uit de Griekse familie Livanos die eveneens 16% van de aandelen in de rederij in handen heeft. Marc Saverys houdt zelf 12% aan, zijn zus Virginie 5%.