Nieuws Antwerpen Europese primeur in Antwerps ziekenhuis

Europese primeur in Antwerps ziekenhuis

Europese primeur in Antwerps ziekenhuis

Voor het allereerst in Europa kreeg een Belgische patiënt een vestibulair implantaat. De nieuwe implantaat maakt het mogelijk om patiënten met totale uitval van de evenwichtsfunctie te behandelen, aan de hand van elektrische stimulatie. De operatie werd uitgevoerd door NKO-arts prof. Andrzej Zarowski in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.

In het binnenoor zitten zowel het gehoororgaan als het evenwichtsorgaan. Wanneer je de binnenoorfunctie verliest, kan dit leiden tot doofheid en evenwichtsproblemen. Tweezijdig verlies van de evenwichtsfunctie, ook wel vestibulopathie genoemd, is een zeer ernstige handicap die de levenskwaliteit van miljoenen mensen aantast. Het risico op vallen is dertig keer groter dan normaal.

Bij patiënten met vestibulopathie zijn de klassieke behandelingsopties, zoals medicatie en vestibulaire revalidatie, meestal onvoldoende. Wereldwijd werken onderzoeksteams aan de ontwikkeling van implanteerbare technologie die de functie van het menselijke perifere evenwichtsorgaan kan vervangen door elektrische stimulatie.

Recent werd een nieuw experimenteel vestibulair implantaat ontwikkeld. Het implantaat is gebaseerd op de technologie van cochleaire implantaten en bevat een bijkomende elektrode die in het evenwichtsorgaan wordt geplaatst.

“Het vestibulaire implantaat geeft nieuwe hoop aan patiënten met invaliderende instabiliteit ten gevolge van tweezijdige vestibulaire uitval”, zegt prof. Andrzej Zarowski. “De ontwikkeling van dit vestibulair implantaat is het resultaat van een perfect partnerschap tussen de clinici, de wetenschappers en de industrie.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.