Nieuws Antwerpen Evolias gaat voor ecologische bouwproducten

Evolias gaat voor ecologische bouwproducten

Evolias gaat voor ecologische bouwproducten

evoliasDe bedrijven Evolias en Sana Domus hebben samen een nieuwe toonzaal voor eco-woningcomfort, Loöma geopend in Kapellen. Naast professionelen kunnen ook particulieren er rechtstreeks kennis maken met een breed gamma aan duurzame producten en oplossingen voor de bouw en renovatie.

“Ecologisch wonen moet comfortabel en betaalbaar zijn. Met die missie in ons achterhoofd vonden we het de hoogste tijd om onze duurzame producten en diensten ook toegankelijk te maken voor particulieren”, zegt Marc van Stryconck, de zaakvoerder van Evolias uit Antwerpen.

Evolias is opgezet als een groothandel die zich specifiek oriënteert naar ecologische en milieuvriendelijke producten voor de bouw en de renovatie. Het bedrijf opereerde tot nog toe vanuit een magazijn in de haven. “We hebben evenwel ervaren dat de klanten toch wel ook eens graag lijfelijk geconfronteerd worden met onze producten”, zegt Anouk Van de Velde van het bedrijf. “Kleuren kun je bv. ook niet kiezen via internet. Je moet die de facto ook zien in de mengmachine bv. Vandaar dat wij de idee ontwikkeld hebben om ook een eigen winkel te openen waar we onze klanten wegwijs kunnen helpen doorheen ons aanbod. Particulieren kunnen voortaan gewoon binnenstappen en ons confronteren met al hun vragen over ecologisch bouwen en renoveren. We geven hen met plezier deskundig advies. Er is heel wat documentatie en we kunnen uiteraard ook demonstreren. Bij de aankoop van bepaalde producten kan men deze eventueel ook door ons laten plaatsen”, zegt Marc van Strydonck.

Evolias focust zich vanuit zijn vestiging in de Antwerpse haven al sinds 2009 toe op duurzame producten en systemen. Partner Sana Domus uit Moeskroen is dan weer een isolatie- en schildersbedrijf dat ook natuurlijke verven importeert, voor Evolias de geschikte partner om samen Loôma te realiseren. In hun eerste toonzaal wordt niet enkel advies aangeboden en duurzame producten verkocht. Loôma kan desgewenst ook instaan voor de plaatsing die gebeurt in samenwerking tussen Sana Domus en Evolias.

Loôma biedt een ruime keuze aan duurzame producten. Op het vlak van isolatie bestaan er natuurlijke materialen uit schapenwol, hennep, houtvezel of gerecycleerd katoen. Voor luchtdichting heeft Loôma intelligente dampremmen, kleefbanden en lijmen in voorraad. Verder zijn er vochtweringsproducten, ventilatiesystemen en systemen tegen opstijgend vocht beschikbaar. Als ventilatiesystemen biedt Loôma decentrale woningventilatie aan met tot wel 91% aan warmtebehoud. Het gaat om compacte en energiebesparende toestellen die eenvoudig geplaatst, bediend en onderhouden kunnen worden en bovendien een fluisterstille werking hebben. Zo haalt men gezonde lucht in huis.

Loöma commercialiseert ook zogenaamde separatietoiletten? Naast een waterbesparing van 80% kan de urine apart opgeslagen en uiteindelijk als meststof gebruikt worden. Ze besparen aanzienlijk op water, maar ook op energie en op waterzuivering. Dergelijke toiletten worden nog niet op grote schaal geproduceerd, maar ondanks een iets duurdere prijs is deze snel terugverdiend met de waterbesparing.

Nog één van de duurzame artikelen in het gamma zijn de bouwblokken uit gerecycleerd palettenhout, een Oostenrijks product, ter vervanging van klassieke snelbouwstenen. Ze zijn voorzien van isolatie en de holten worden na opstapeling volgegoten met beton. Deze bouwblokken zijn onbrandbaar, zijn heel licht om te verwerken en rotten niet. Ze kunnen geen vocht meer opnemen omdat het hout gemineraliseerd wordt.

Op decoratief vlak heeft Loôma een uitgebreid gamma van ecologische verven, beitsen en kalkverven in huis. Ze bevatten geen additieven en garanderen een gezond leefmilieu. Deze verven kunnen dus ook in de babykamer gebruikt worden. Met behulp van een verfmengmachine in de toonzaal is het mogelijk om ter plaatse verven samen te stellen. Hiervoor is er keuze uit meer dan 1.000 kleuren.

“Naast advies, documentatie, verkoop van producten en plaatsing zal Loôma geregeld ook workshops organiseren. Hiermee richten we ons in de eerste plaats naar particulieren die ook eens willen zien hoe professionelen aan de slag gaan. Op bepaalde tijdstippen zullen we eveneens architecten en andere professionelen uit de sector uitnodigen in onze atelier-toonzaal om bijvoorbeeld de werking van producten te laten zien”, aldus nog Marc van Strydonck.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.