Nieuws Antwerpen Evonik lijdt onder prijzendruk

Evonik lijdt onder prijzendruk

Evonik lijdt onder prijzendruk

evonikDe Duitse chemiegroep Evonik reliseerde verleden jaar een omzetcijfer van 12,9 miljard euro. Dat is nagenoeg evenveel als het jaar ervoor. Topman Klaus Engel heeft het over “solide resultaten in een moeilijke markt.” Evonik zet daarom opnieuw het mes in de kostenstructuur. De vestigingen in Antwerpen zouden daarbij gespaard worden.

Evonik is een specialist in fijnchemicaliën. Het vroegere Degussa wordt door de hoofdaandeelhouder, de RAG-Stiftung uit Essen in een doelgerichte koers naar een nichemarkt geleid. Evonik heeft het daarbij zeker niet makkelijk. De resultaten stonden verleden jaar zwaar onder druk. Ondanks de inspanningen om de kosten af te bouwen. De markt is relatief zwak waardoor de prijzen onder druk staan. Dit neemt niet weg dat de return on capital (ROCE) vandaag hoe dan ook 14% bedraagt. Het aandeel Evonik noteert overigens sinds enkele maanden op de beurs.

Omdat voor het lopende jaar niet direct veel beterschap verwacht wordt wil het management een nieuw besparingsprogramma doorvoeren dat op termijn zo’n 1000 jobs moet schrappen en 250 miljoen euro aan besnoeiingen moet genereren. Het zouden evenwel vooral jobs in de administratie zijn. De vestigingen in Antwerpen, Evonik Degussa Antwerpen en Evonik Oxeno blijven in dit opzicht gespaard. In de afgelopen jaren werden aan de Scheldelaan overigens onafgebroken besparingsoefeningen doorgedrukt. Bovendien implementeert Evonik ondertussen nog verscheidene investeringsplannen waardoor er de facto zelfs 20 jobs zouden bijkomen. Bij Evonik werken vandaag zo’n 1000 man.

Opmerkelijk is dan wél dat het Duitse concern zijn investeringsstrategie vooral oriënteert naar de groeilanden. Zo lopen verscheidene investeringsprojecten in oa. Abu Dhabi, Shanghai (China), Jilin (China) en Singapore. Het gaat in totaal om liefst 6 miljard euro aan nieuwe projecten.

De resultaten van de Antwerpse vestigingen worden traditioneel afzonderlijk gepubliceerd. In 2012 realiseerde Evonik Degussa Antwerpen een omzet van 498 miljoen euro, Evonik Oxeno kwam op 699 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.