Nieuws Antwerpen Stories Ex-deelneemster ‘De Mol’ trekt vanaf nu de kop in koffie- en fietsbar Vitesse
Antwerpen

Ex-deelneemster ‘De Mol’ trekt vanaf nu de kop in koffie- en fietsbar Vitesse

Kaat Van Steen. Foto Koen Fasseur

ANTWERPEN – Kaat Van Steen (25) mag zich het nieuwe gezicht van koffie- en fietsbar Vitesse op het Giraffenplein noemen. De twintiger die in 2019 nog deelnam aan ‘De Mol’, neemt het roer over van Jo Adriaens die de zaak vier jaar geleden opstartte. “Vitesse heeft een centrale rol in deze buurt gekregen. Dat werk wil ik graag verderzetten.”

Sinds een goed jaar woont Kaat Van Steen in de Provinciestraat, op een boogscheut van koffiebar Vitesse. “Ik ben afkomstig uit Zoersel maar heb voordien zes jaar in Leuven gewoond waar ik studeerde voor Kinesist. Leuven is een echte studentenstad en in het begin was het voor mij best wennen om in Antwerpen te wonen. Maar Vitesse was een plekje waar ik me meteen thuis voelde.”

Toen ze vernam dat oprichter Jo Adriaens een nieuw gezicht zocht voor zijn zaak, heeft ze niet lang getwijfeld. “Als kinesiste ben ik uiteindelijk nooit beginnen werken. Ik volg nog een master Gender en Diversiteit omdat ik voelde dat ik rond die thematiek kennis miste. Wat ik tijdens mijn studies leer, gebruik ik sindsdien in mijn werk in de horeca. Ik heb lang verschillende studentenjobs gedaan maar was nu op zoek naar een zaak om zelf uit te baten. Jo geeft me die kans.”

Al trekt Adriaens geen volledige streep onder zijn Vitesse-avontuur. “Ik blijf verantwoordelijk voor alle activiteiten en evenementen op en rond het Giraffenplein”, laat hij weten. “Zo staat de mobiele fietsenmaker Vélo Vonk al enkele woensdagen ingpland en vindt er op zondag 9 oktober opnieuw een Vintage Koersfietsenmarktje plaats.”

Sportieve kopvrouw

Maar het horecaluik zal Kaat dus vanaf nu voor haar rekening nemen. Dat het plaatje klopt, wordt duidelijk wanneer Van Steen vertelt over haar passie voor sporten. “Fietsen doe ik vooral om mijn knieën te ontlasten want eigenlijk ben ik een loopster. Onlangs liep ik nog de marathon van Antwerpen en op dit ogenblik train ik samen met mijn vader en mijn vriend voor een halve triatlon.”

Of de lange dagen die ze vanaf nu zal draaien in Vitesse geen roet strooien in haar trainingsschema? “Ik ben een extreem ochtendmens. Wanneer ik hier om iets na acht ’s ochtends toekom, heb ik er al een looptraining opzitten. Fietsen doe ik tussen de soep en de patatten en zwemmen doe ik ’s avonds in de Veldstraat. Daar is het zwembad tot laat open en vaak ben ik er dan bijna helemaal alleen.”

Dat klinkt allemaal behoorlijk pittig, maar Van Steen lijkt de touwtjes stevig in handen te hebben. “Ik ben niet zo snel gestrest”, lacht ze. Of ze veel zal veranderen aan Vitesse? “Het concept blijft behouden. Aan iets wat werkt, moet je niet sleutelen. De bierkaart gelinkt aan het fietsen is tof en fietsploeg Allez Vitesse blijft hier haar uitvalsbasis hebben. Wel wil ik op termijn graag de eetkaart uitbreiden met slaatjes, quiches,… En de taarten, die maak ik tussendoor al zelf.”

 

Foto Koen Fasseur

De Mol

In 2019 nam Van Steen nog deel aan De Mol. “Af en toe herkennen mensen me nog. Meestal als ‘De Mol’ weer op televisie is. Maar de grote drukte is gaan liggen. Dat was destijds best heftig. Ik was 21 en het duurde soms een uur om gewoon naar de Colruyt te gaan omdat er zo veel mensen een selfie met me wilden”, vertelt ze. “Maar het is wel mooi meegenomen dat sindsdien heel wat mensen me volgen op Instagram. Zo bereik ik nu een Antwerpse poule van mensen aan wie ik kan laten weten dat ik Vitesse zal runnen. Want ik wil hier graag verderzetten wat Jo is begonnen. Vitesse is een centrale rol gaan spelen in deze buurt. Het zijn geen gemakkelijke tijden en ik wil dat iedereen weet dat ze deze winter bij ons warm kunnen zitten.”