Exmar haalt order binnen voor tweede drijvende LNG-fabriek

EXMAR-of-Belgium-Orders-LPG-Octet

De Antwerpse gastankerrederij Exmar gaat nog een tweede drijvende LNG-fabriek bouwen.  LNG Partners uit Canada bestelt bij het bedrijf een vrij identieke eenheid als die welke Exmar al bouwt voor de Colombiaanse groep Pacific Rubiales Energy. Het lijkt erop alsof Nicolas Saverys daarmee zijn ambities waar maakt om zijn posities als een van de internationaal toonaangevende rederijen in de gassector te bevestigen en nog verder uit te bouwen.

Exmar zit als gastankerrederij in een sterke expansiefase. Nicolas Saverys vaart met zijn groep een heel eigen koers. Exmar werd destijds losgehaakt van CMB en Euronav waar de andere telgen van de familie Saverys het roer in handen hebben.

Nicolas Saverys heeft al die tijd zwaar geïnvesteerd in de verdere rentabilisering van gastransporten. Waarbij hij zich  niet langer beperkte tot het louter transporteren van gas en ammoniak met klassieke tankers. Hij lanceerde de idee om het gas aan boord van de tankers op te slaan in vloeibare vorm en die hoeveelheden naderhand weer te vergassen. Exmar beschikt ondertussen over acht zogenaamde hervergassingsschepen.

Met de idee om ook drijvende vloeibaarmakingsfabrieken te bouwen zette Nicolas Saverys nog een stap vooruit. Een zogenaamde FLSU, een Floating Liquefaction and Storage Unit is een vorm van drijvend ponton waar het aangebrachte gas vloeibaar kan gemaakt worden. Eerder werd al een contract afgesloten met een Colombiaanse onderneming, nu volgt een tweede contract.

Exmar zal voor de Canadese groep instaan voor het design, de bouw en de inbedrijfstelling van de vloeibaarmakingseenheid. De fabriek zal dan later verhuur worden voor een periode van 20 jaar. Exmar Shipmanagement, een dochter van Exmar zal dan instaan voor het beheer en het onderhoud van de fabriek en voor alle diensten die verband houden met de ontvangst van het gas en de levering van LNG.

Waarbij het er dus naar uitziet dat Exmar effectief  op volle kracht vooruit gaat. Dat is ook wat mag afgeleid worden uit de financiële resultaten die financieel directeur Miguel de Potter vrij gaf. Er werd immers afgesloten op een nettowinst van 90 miljoen dollar. Op een omzet van 227 miljoen dollar werd een bedrijfsresultaat van 73 miljoen dollar neergezet. De Potter gaf nog aan dat Exmar 338 miljoen dollar aan cash uitstaan heeft op de balans. Dat zou dan toelaten om verdere projecten te lanceren.