Nieuws Antwerpen Exporteren naar één van de rijkste regio’s ter wereld

Exporteren naar één van de rijkste regio’s ter wereld

Exporteren naar één van de rijkste regio’s ter wereld

In een vorig dossier toonde Flanders Investment & Trade (FIT) reeds aan hoe aantrekkelijk het is om dichtbij te ondernemen, maar exportopportuniteiten zijn er overal. Al eens aan Taiwan gedacht als potentiële markt voor uw bedrijf? Silicon Island ontpopte zich tot één van de rijkste regio’s ter wereld.

Taiwan leeft in de schaduw van grote buur China. Het eiland wordt niet erkend als onafhankelijke entiteit en er zijn ook geen vrijhandelsakkoorden. Bovendien verbiedt de Chinese overheid sinds 1971 om tegelijk officiële diplomatieke relaties met Volksrepubliek China en Taiwan te onderhouden – al hebben vele landen wel officieuze banden met Taiwan en zijn ze er ook fysiek aanwezig.

“Ondanks alles is Taiwan op eigen kracht uitgegroeid tot één van de 20 grootste exporteurs en importeurs ter wereld. Internationale handel zit er in het DNA. De groeiverwachting voor 2020 is 2,6%”, zegt Doris Wu, Vlaamse Economische Vertegenwoordiger (VLEV) voor FIT in hoofdstad Taipei.

Brede waaier aan exportopportuniteiten

De economische focusverlegging van landbouw naar arbeidsintensieve, exportgerichte sectoren zoals textiel en elektronica, heeft Taiwan geen windeieren gelegd. Er wordt bewust gekozen voor eigen merken en innovatie wat een spectaculaire groei opleverde. Taiwan is nu het mekka voor ICT-spelers, maar ook semiconductoren, Industrie 4.0 en medische technologie domineren de economie.

“Ook hernieuwbare energie, en vooral offshorewindenergie, is topprioriteit. Met de aanwezige knowhow en expertise heeft Vlaanderen daar een flink streepje voor. Daarnaast liggen er kansen voor machinebouwers om de technologisch geavanceerde maakindustrie van Taiwan mee aan de internationale top te houden. De voedings- en drankindustrie mag eveneens in de handen wrijven. Taiwan is voor 70% afhankelijk van import, de 23 miljoen inwoners zijn kapitaalkrachtig en volgen Europese trends rond kwaliteitsvoeding en voedselveiligheid. Daar blinkt Vlaanderen in uit.”

Ook de creatie van joint ventures staat bovenaan de innovatieagenda. Via stimuleringsmaatregelen probeert Taiwan meer en meer start-ups naar het land te lokken.

Strategisch ondernemen

Taiwan ligt zelfs strategisch om de opkomende Aziatische markten te betreden. In minder dan 4 uur vlieg je naar zowat alle bestemmingen in Oost-Azië. “Bovendien beschikken Taiwanese bedrijven over een uitgebreid internationaal netwerk. Samen zakendoen, betekent onmiddellijke toegang tot talrijke handelsrelaties.”

Voor een vlotte marktintrede is een plaatselijke partner essentieel, zowel voor de taal als de zakencultuur. FIT helpt bij het zoeken of kan je meer info verschaffen. Contact opnemen kan via taipei@fitagency.com of +886 2 25 47 33 18. Ook Aziatische beurzen bezoeken, is een effectieve handelswijze. Ontdek het aanbod op Verover De Wereld.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.