ExxonMobil investeert in innovatieve technologie

joost

Ook Europa heeft mogelijkheden op het vlak van schaliegas. Alleen weten we het niet want je mag in Europa nog geen proefboringen doen, stelt Joost Van Roost, de president-directeur van ExxonMobil Benelux.

Schaliegas opent vandaag enorme mogelijkheden voor de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie krijgt een boost door de winning van schaliegas. Ook de effecten op de economie zijn aanzienlijk. "Tegen het jaar 2020 zullen de Amerikanen naar alle waarschijnlijkheid de Saoedi's voorbijsteken als olieproducent en zelfbedruipend worden in hun behoefte naar olie", zei Joost Van Roost in een gesprek met het blad Ondernemers van Voka-Kamer van koophandel Antwerpen-Waasland. "De technieken om schaliegas op te halen worden immers ook gebruikt om olie op te halen. Bovendien daalt de vraag naar olie op de binnenlandse markt omdat de prijzen aan de pomp stijgen en de auto's ook energiezuiniger worden. Op termijn zal de export van Amerikaanse olieproducten daardoor stijgen en dreigt de raffinage-industrie in Europa in zwaar weer terecht te komen."

Van Roost denkt daarbij vooral aan de gevolgen voor de twee raffinaderijen van de Amerikaanse groep in Antwerpen en Rotterdam. ExxonMobil Benelux runt bovendien ook nogal wat chemiefabrieken in de regio die mee de concurrentie van de Amerikaanse chemiebedrijven zullen moeten ondergaan.

De ontstemming van Van Roost heeft alles te maken met het feit dat je in Europa als energieconcern zelfs geen proefboringen mag doen naar schaliegas. "Ngo's hebben de bevolking ingeprent dat het winnen van schaliegas milieu-onvriendelijk is. Maar ik zeg dat wij dat veilig kunnen. Mogelijk is er ook in België, in gebieden waar klassieke gasbellen aanwezig waren, schaliegas te vinden in het moedergesteente."

Een van de grootste bezwaren tegen de winning van schaliegas is dat de gebruikte methode zou leiden tot de vervuiling van het grondwater. "Grondwater wordt gewonnen uit bronnen die maximum 300 meter onder het aardoppervlak zitten. Schaliegas wordt gewonnen op zo'n 3000 meter diepte, wat het risico op contaminatie minimaal maakt."

De technologie van fracking zou ook veel water vergen? "Het gebruikte water wordt gerecycleerd en hergebruikt bij een volgende boring", zegt Joost Van Roost in het interview met "Ondernemers."

De topman van ExxonMobil Benelux steekt zijn bezorgdheid om die ontwikkelingen niet weg. Dat Europa alles blokkeert zit hem duidelijk dwars. De toekomst van de groep in Europa lijkt hem gehypothekeerd te worden. Ondertussen heeft de onderneming hoe dan ook nog grote diepte-investeringen in de Antwerpse raffinaderij gedaan. Daarbij werd geïnvesteerd in energie-efficiëncy, schonere brandstoffen en de beperking van de emissies. In 2011 werd een ontzwavelingsinstallatie voor de productie van schonere diesel in gebruik genomen. "In dit opzicht overwegen we een investeringsproject in een conversie-eenheid voor zware stookolie. Hierdoor kunnen zwaardere bijproducten opgewaardeerd worden tot schonere brandstofcomponenten met een hogere toegevoegde waarde. Voor onze positie in Europa zijn investeringen in innovatieve technologie absoluut noodzakelijk", aldus de directeur-generaal.